világbajnokság

2018.08.13. 20:04

Történelmi íjászok mérik össze tudásukat Gyulán

Huszonkét nemzet több száz versenyzőjének részvételével, illetve látványos felvonulással kezdődött meg a Történelmi Íjász Világbajnokság hétfőn délután Gyulán. A Kerecsényi László Íjász Egyesület és a Magyar Íjász Szövetség által szervezett, vasárnapig tartó, látványos eseményen az indulók korhű ruhában állnak rajthoz, ami még inkább erősíti a megmérettetés különleges hangulatát.

Papp Gábor

A történelmi íjászat évről évre egyre népszerűbb hazánkban és Európa szerte egyaránt. A megmérettetések hangulatát a korhű, történelmi jellegű ruhák világa csak fokozza, ahogy az eseményt az is különlegessé teszi, hogy korabeli, legfeljebb 16. századi vagy azt megelőzően használt íjak hasonmásaival állhatnak rajthoz a versenyzők.

Mint a Magyar Íjász Szövetség versenyt bemutató tájékoztatójából megtudtuk, sokak számára a szabadidő hasznos, kellemes eltöltését jelenti a történelmi íjászat, de vannak, akiknek egyfajta időutazás mindez a régi korokba. Másokat a hagyományok, a honfoglaló magyarság hadi tudományának ápolása, bemutatása mozgat. Akad, akit a hangulat, és akad, akit maga az íjászat vonz.

Lovász Tamás főszervező lapunknak elmondta, a gyulai világverseny több helyszínen zajlik majd. A VB központja a várkert lesz, de a Thermál Campingben, a Göndöcs-kertben és a békéscsabai repülőtéren egyaránt lesznek versenyek. A főszervező kérdésünkre hozzátette, történelmi íjászatban az indulók csak történelmi jellegű íjakkal versenyezhetnek, amihez minden egyes ország indulói tradicionális népviseletet hordanak. A Gyulára érkező több mint húsz ország versenyzői Indonéziától az Egyesült Államokig, a világ számos részéről képviselik nemzeteiket. A történelmi íjászat egyébként Ázsiában óriási mértékű fejlődésnek indult, de hazánkban is sokan űzik ezt a sportot, és Nyugat-Európában ugyancsak kedvelik. Három alapversenye van, az alap klasszikus, a távcél lövészet, ahol 40-120 méteres távolságról kell célba találni, valamint a klasszikus távlövészet. Ez utóbbinak a régi oszmán-török birodalom íjászainál és a mongoloknál volt nagy hagyománya, ahol minél nagyobb távolságra próbálták kilőni nyílvesszőjüket.

– A generációkat tekintve kortalan sportágról van szó, de általában 8-10 ezer lövés után érdemes versenyen elindulni – fogalmazott felvetésünkre Lovász Tamás. – A vb-n lesznek olyanok, akik 1,5-2 éve gyakorolnak, míg mások már évtizedek óta. Hazánk egyébként kifejezetten eredményesnek számít a sportágban, és a remények szerint idén is jó pár dobogós helyezéssel öregbítik majd az indulók az ország hírnevét.

 

A főszervező kiemelte, a pályákat mindig úgy alakítják ki, hogy a nézők számára látványos és persze biztonságos legyen. Már most figyelmeztettek a szervezők a biztonsági előírásokra. Gyulán a Kerecsényi László Íjász Egyesület a történelmi íjászat letéteményese, amelynek tagjai – ahogy írtuk – a Magyar Íjász Szövetséggel közösen szervezik meg a világbajnokságot.

A történelmi íjászatban a világ közepe

Dr. Görgényi Ernő polgármester lapunknak kiemelte, illetve a megnyitón elmondott köszöntő beszédében is hangsúlyozta, Gyula már második alkalommal adhat otthont a Történelmi Íjász Világbajnokságnak.

– A történelmi íjászat reneszánszát, újjászületését éli hazánkban is – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. – Egykoron a magyarok hadviselésében a nyíl volt az egyik legfélelmetesebb fegyvernem. A nyugati kalandozások során rettegték a magyarok nyilait.

 

Ennek kapcsán utalt arra, hogy a 900-as évek elején született modenai himnuszban szerepel a „Védj meg minket a magyarok nyilaitól!” könyörgés. Az íjászatnak későbbi történelmünk során is jelentős szerepe volt, még a gyulai vár védői is használták ezt az eszközt. Erre tekintettel is biztosít méltó helyet Gyula a világbajnokságnak.

– Ha a földrajzi atlaszra nézünk Gyula hazánk délkeleti részén, a jelenlegi magyar-román határ mentén fekszik, de ha a történelmi íjászat térképére pillantunk, akkor a szervezőknek és a messze földről hozzánk érkező versenyzőknek köszönhetően jelenleg a világ közepe a város – hangsúlyozta.

Fotók: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában