viselkedési problémák

2018.05.19. 19:54

Több panasz jött a lakásotthonos gyermekek miatt

Csend volt, csend nincs – ­jellemezte az egyik békési­ önkormányzati képviselő­ a lakásotthonos gyermekek­ ­viselkedése miatt kialakult városi helyzetet. A lakosság egy része már tüntetést is kilátásba helyezett a véleményük szerint egyre visszásabb körülmények miatt, a város a fenntartóhoz fordul.

Papp Gábor

A kérdésben több olvasói panasz is érkezett lapunkhoz a városból a közelmúltban. Békésen egyébként öt otthonház található, amelyekben mintegy negyvenöt gyermek és fiatal él. A közelben élők szerint azonban egyre komolyabb problémák jelentkeznek a gyakran magatartási gondokkal küzdő fiatalokkal kapcsolatban, akik – a panaszosok szerint – a várakozásokkal ellentétben nem igazán illeszkedtek be a helyi társadalomba, sőt.

– Jelenleg elsősorban a hangoskodásuk, néha a zavarba ejtően szélsőséges viselkedésük okozza a legtöbb nehézséget és veszi el a nyugalmunkat, de előfordul olyan is, hogy különböző dolgokkal zaklatnak, kéregetnek – tették hozzá a félelmük miatt névtelenséget kérő olvasók.

– Már több mint tíz éve „boldogítanak” minket az egyébként időről időre cserélődő gyerekek. Néhány esztendeje megtörtént, hogy 30-40 centiméteres késekkel ültek a házunk közelében, nem mondhatnánk, hogy megnyugtató érzés volt. Máskor egyikük, egy lány „sikoltozott” fényes nappal közterületen a fiúk között. Nem tudjuk, ha egy kiskorú gyerek keveredett volna a közelbe, mit gondolt volna. Szintén pár esztendeje akadt olyanra is példa, hogy lopásokat követtek el. A szemetelés, ordibálás, beszólogatás viszont mindennapos.

Mucsi András önkormányzati képviselő a helyszíneken is egyeztetett a lakosokkal /Fotó: Imre György/

Ezt erősítette meg Mucsi András önkormányzati képviselő is, aki több helyszínen is tájékozódott a kérdésben. Szólt arról, hogy korábban a buszpályaudvar környékén is akadtak gondok, de a polgárőrség és a rendőrség állandó jelenléte ott ezt alaposan visszaszorította.

– Ez a fajta visszatetsző bandázás korábban nem volt jellemző a városra, és érthető, hogy a lakók a nem tetszésüket fejezték ki – fogalmazott.

Izsó Gábor polgármester a nagy számban érkező lakossági megkeresések miatt a képviselő-testület legutóbbi, április végi ülésén napirendre is vetette a témát. Mint elmondta, nem a lakásotthonokon belül zajló pedagógiai munkát kifogásolják, hanem azt, hogy az otthonházakban élő fiataloknak a város összlakosságához mérten magas száma egy rendkívül ellentmondásos helyzetet eredményez.

– Természetesen az érem egyik oldala, hogy a nehezen nevelhető, nagyrészt nem békési gyerekek elhelyezését is meg kell oldani, másrészt ez nem sértheti a lakosság érdekeit, nem teheti tönkre a nyugalmukat. A lakók már olyan szintre jutottak, hogy még tüntetést is kilátásba helyeztek, ha nem változnak a körülmények – hangsúlyozta.

Mucsi András az ülésen úgy fogalmazott: bár érezhetően egyre több a lakásotthonos gyerekkel a hangot megtalálni képes szakember, nem biztos, hogy ez az intézmény a megfelelő, vélhetően a nevelőszülői hálózat lenne az ideális. Ez utóbbi esetben ugyanis erőteljesebb kötődés alakulna ki. Az iskolákban is rossz példát mutatnak a gyerekek, fiatalok, bomlasztják az osztályközösségeket, rengeteg a hiányzásuk. Ezt a tényt Deákné ­Domonkos Julianna, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola igazgatója is megerősítette.

 

Felülvizsgálatról is szó esett

Rácz Attila (Fidesz) saját elmondása szerint is kicsit merészebben fogalmazva, hang­súlyozta, az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy az otthonházak rendszere nem megfelelő.

– Meg kell vizsgálni, hogy másutt is akadnak-e hasonló gondok, és akár kezdeményezni a lakásotthonok létének felülvizsgálatát – ecsetelte.

Dr. Gosztolya Ferenc (MSZP) rávilágított: a problémás gyerekek a lakásotthonban és a nevelőszülőnél is problémásak. A megelőző intézeti rendszerről megállapították, hogy nem megfelelően működik. Szerinte ugyanakkor egy személyes egyeztetés célravezetőbb lett volna. Dr. Pálmai Tamás alpolgármester azt mondta, hogy gyakorlatilag mindenki felvetése jogos, de lépni kell. Ezt erősítette meg Izsó Gábor polgármester is, aki leszögezte, a lakosság nyugalmáért mindenképpen a fenntartóhoz kell fordulni.

A testület egyébként azt javasolta, hogy Békés tehermentesítése érdekében a lakásotthonok eloszlását vizsgálják felül a megyében. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés megyei kirendeltségén vizsgálják a felmerülő kérdéseket, lapunk megkeresésére néhány napon belül adnak majd válaszokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában