lakossági fórum

2018.08.09. 13:51

Tartanak a vendégmunkásoktól Medgyesegyházán

Lakossági fórumot hirdettek szerdán estére a medgyesegyháziaknak, hogy beszéljenek a település közbiztonságáról. Megjelent a városvezetés, a dinnyetermelő gazdák is képviseltették magukat, ahogy azok a helybéliek is, akik úgy látták, alkalmuk nyílik elmondani a véleményüket.

Cs. I.

– Nincs minden rendben. Ha beszélünk a problémákról, ha nyilvánosságra hozzuk azokat, a megoldást is könnyebb megtalálni – mondta a fórum elején László Attila helyi Jobbik-elnök, majd hozzátette: vannak a városban olyanok, akik közterületen piszkítanak, kötekednek, nőket molesztálnak, viselkedésükkel keltenek félelmet, miközben járványügyi problémát is felvet jelenlétük. Dr. Nagy Béla polgármester úgy reflektált, akik most eljöttek a fórumra, azok felelősséget éreznek a közbiztonság és a város jövőjéért.

– Együttműködök mindazokkal, akik ezért tenni akarnak. De a közbiztonság fenntartása a rendőrség feladata, ők pedig teszik a dolgukat. Mi konzultatív szerepet tölthetünk be. Helyeslem, hogy a közrend, a közbiztonság iránti igényünket megfogalmazzuk. Azt viszont visszautasítom, hogy Medgyesegyháza élhetetlen hellyé vált volna. Az igaz, nincs minden rendben – tette hozzá a városvezető. Kérte, ne keltsen senki felesleges riadalmat, a rendőrség lépjen fel szigorúan.

– Bármikor hívjuk őket, intézkednek. Hogy jönnek a külföldiek? Nem tudnánk létezni nélkülük. Ám rémhírkeltés (a közösségi oldalakon zajló véleménycsaták – a szerző) helyett a helyi médiában adjunk tájékoztatást, ha kell – fogalmazott a városvezető, utalva a dinnyetermelők főszezonjára. A dinnye szedésére ugyanis sok romániai munkást alkalmaznak a termelők ezekben a hónapokban.

A lakossági fórumon sokan elmondták a véleményüket. Gulyás Sándor javaslatot is megfogalmazott. A szerző felvétele

A hozzászólók egyike, Gulyás Sándor többek véleményét tolmácsolta: lányaik félnek. A játszótéren vendégmunkások okoznak problémát, ahogy egy csemegeboltban és annak a környékén.

– Hozzanak olyan helyi rendeletet, ami korlátozhatja ezeknek az embereknek a nem hétköznapi viselkedését – javasolta.

Felszólalt Göcző Mátyás helyi gazda, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke. Emlékeztetett, megváltozott a világ, már nem családtagokkal szedik a dinnyét. Nincs helyben munkaerő, Romániából is nehéz toborozni. Országos jelenség: mongolok, ukránok, szerbek jönnek dolgozni.

– Én az idénymunkásokat utaztatom, szállást biztosítok részükre, aki becsülettel dolgozik, annak nincs kedve randalírozni – tette hozzá. Van felelőssége a gazdáknak – mondta. Este, éjjel is figyelniük kell az embereikre, akik hozzák a családjaikat is. Valóban vannak közöttük, akik nem veszik fel a munkát, mert egy héten át hivatalos dokumentumaikra várnak például. Ezt is meg kellene oldani – emlékeztetett.

A fórumon volt szópárbaj, hangoskodás, érdekek ütközése, majd egy idősebb férfi azt javasolta, ne a gazdákról, a dinnyézésről szóljon az eszmecsere...

– ...hanem rólunk, itt élőkről. Ha jön a szezon, készüljön fel arra az, akinek ez a dolga. A probléma megosztja a medgyesieket, a közösségi médiában folytatott uszítás, ellenségeskedés nem visz előre. Van miről beszélgetni, örülünk, hogy végre van hol. Itt vagyunk, oldjuk meg a problémáinkat.

Igenis, vannak közterületi molesztálók, piszkítók, csoportosan félelmet keltő, koszos, ápolatlan feketemunkások, akik a boltokban összefogdossák a pékárut, s ha rájuk merünk szólni, nekünk lesz bajunk – ezt mások is kinyilvánították. Javaslatként elhangzott, kezdeményezni kell, legyen nagyobb jogköre a rendőröknek. A helyi polgárőrséget is újjá kellene szervezni. Mindezt azonban – mint elhangzott – csak összefogással érhetik el a medgyesiek és nem széthúzással.

Megkerestük a megyei rendőr-főkapitányságot is, ahol hangsúlyozták: a rendőrség Medgyesegyházán is a szükséges létszámmal lát el szolgálatot. A bejelentéseket, a közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeket folyamatosan fogadják és a hatáskörükbe tartozó ügyekben megteszik a szükséges intézkedéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában