2018.01.18. 14:01
Táplálkozási újításokra biztat a Vegánuár nevű kampány
Minden év januárjában zajlik a nemzetközi Vegánuár, azaz vegán január. Az egy hónapos életmódkampány arra biztatja az embereket, hogy legalább rövid időre, akár egy napra térjenek át a hús-, hal-, tejtermék- és tojásmentes táplálkozásra.
A kezdeményezés nem titkolt célja felhívni a figyelmet a mindennapi táplálkozás egészségügyi, állat- és környezetvédelmi hatásaira. Mint a szervezők fogalmaznak, a saját konyhánkból kitekintve felfedezhetjük, hogy vegán ételekkel többet teszünk a klímaváltozás megállításáért, a környezetszennyezés csökkentéséért, az ivóvízkészlet és az őserdők megóvásáért és nem utolsósorban az állatok jólétéért, mint a bundák bojkottjával, az energiatakarékos izzókkal és csapokkal, autó helyett biciklizéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel és megannyi egyéb móddal együttvéve.
Bagdiné Sebestyén Éva, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának vezető dietetikusa lapunknak elmondta, megyénkben is növekvőben van a vegetáriánus, illetve a vegán étkezést követők száma, főleg a fiatal korosztály körében elterjedt. A választás okai között szerepelhet vallási meggyőződés, életmódváltás vagy valamilyen betegség, de vannak esetek, amikor – főleg a tinédzserek – divatból választják ezt a táplálkozási formát.
– A hús elhagyásának következményei, főleg azoknál, akik a megfelelő információk nélkül vágnak bele, lehet testsúlycsökkenésből adódó kóros soványság, a B12-vitamin hiánya, vashiányos vérszegénység vagy a zsírban oldódó vitaminok felszívódásának csökkenése, illetve fehérjehiány. Kóros soványság kialakulhat, ha a vegán életmódot folytató páciens azokból az élelmiszerekből sem eszik megfelelő mennyiséget, amit az étrend megengedne. Azonban, ha valaki szakszerűen, helyesen összeválogatott növényi ételeket fogyaszt, abban az esetben a fogyás egy optimális testsúly eléréséhez vezethet, így csökken a koleszterinszint, a vérnyomás, könnyebben megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. Emellett, bizonyos kutatások kimutatták, hogy cukorbetegség is kevésbé alakulhat ki – árulta el a szakember.
A vegetáriánus táplálkozás egyik válfaja a vegán étrend, amikor semmilyen állati eredetű táplálék nem alkotja a szervezetbe bevitt ételeket, tehát a hús mellett a tejtermékek, a tojás, sőt, még a méz sem szerepel az étlapon.
Nyolc és fél éve nyitott Békéscsabán egy olyan étterem, amely nap mint nap kínál megoldásokat a vegán étrendet követők számára. Moka Ildikó, az étterem vezetője elmondta, fő koncepciójuk az volt, hogy olyan klasszikus, magyaros ételeket készítsenek, melyekben a húst kiválthatják növényi eredetű összetevőkre.
– A vegán étkezés nemcsak azt jelenti, hogy zöldségeket és salátát tegyünk a tányérra, hanem hogy úgy állítsuk össze az étrendünket, hogy abból energiát is nyerjünk, akár irodai munkát végez valaki, akár aktívan sportol az illető. Nagyon fontos a tudatosság, nem mindegy, mit mivel párosítunk, hiszen csak kellő odafigyeléssel valósítható meg az az egészséges étrend, amelynek eredménye, hogy a testnek nem lesznek hiánytünetei. Ez az étrend kizárólag növényi összetevőkből is megvalósítható. Itt van például a zab, amely az egyik legmagasabb zsírtartalmú gabona. Nyolcféle aminosavat tartalmaz és a zsírban oldódó vitaminokat is oldja, összetétele nagyon hasonló a hús tápanyagtartalmához. Vagy említhetném a kölest, amely jó tesz a bőrnek és a hajnak is egyaránt – hangsúlyozta Moka Ildikó.
Az étteremvezető elmondta, a böjti időszakokon kívül januárban érezhetően nagyobb számban választják a növényi alapanyagokból főzött ételeket, amelynek egyik oka, mint mondta az lehet, hogy az ünnepek alatt többen húst hússal fogyasztottak, ezért is kívánják kevésbé a zsíros, nehezebben emészthető fogásokat.
MI A VÉLEMÉNYE A HÚSMENTES ÉLETMÓDRÓL?