néptáncegyüttes

2018.09.24. 19:50

Százezrek látták a békési Belencérest Sanghajban

Nagy sikerrel lépett fel a napokban megtartott Sanghaji Turisztikai Fesztiválon a békési Belencéres Néptáncegyüttes. A harmincnégy nemzet részvételével megtartott eseménysorozat nyitófelvonulását milliós tömeg figyelte a kínai világváros utcáin.

Papp Gábor

A több mint nyolcezer kilométeres és tizennégy órás repülőutat követően a Belencéres Néptáncegyüttes tagjait rögtön a nyitó ceremónia főpróbájára vitték el Sanghajban. A nagyszabású rendezvénysorozat ugyanis mindig óriási felvonulással kezdődik, így ennek a folyamatába, előkészületeibe tekinthetett be a békési csapat.

Beküldött felvételek

Másnap délelőtt felkeresték a Sanghaj Múzeumot, ahol – bár túl sok idejük nem volt, de – rengeteg érdekességet láthattak az ötezer éves porcelánoktól az aranykiállításon át a korabeli selyemruházatig. Ottani idő szerint este fél nyolckor pedig elindult a már említett nyitófelvonulás.

– Hihetetlen fogadtatásban volt részünk – mondta lapunknak Mahovics Tamás, az együttes művészeti vezetője. – Az utcákon milliós tömeg verődött össze. A szervezők minden fellépő számára selyemmolinót készíttettek, utána nemzeti zászlónk következett, majd a csapat vonult. Folyamatosan szólt a magyar népzene a Suttyomba zenekar tagjainak köszönhetően, a kijelölt csomópontokon pedig megálltunk, és a tőlünk előzetesen kért 3 és fél perces műsorunkat, tyukodi táncokat adtunk elő. Elképesztő volt látni, hogy mindenki mosolygott és integetett, telefonok százaival készítettek rólunk képeket és videókat.

Mahovics Tamástól megtudtuk, hogy a következő nap délelőttjén egy ősi városba látogattak el, ahol több száz éves épületeket tekinthettek meg.

A következő estéken pedig Sanghaj főutcáin, a város kereskedelmi központjának számító városrészeken léptek fel. Akadt olyan program, amikor egy zárt épületben mutatták be szeghalmi, tyukodi, vajdaszentiványi és balázstelki táncokból álló 30 perces programjukat, de többnyire szabadtéren mutatkoztak be. A kínai városban pedig éppen ezekben a napokban kezdte rosszabbik arcát mutatni a monszun, a legtöbbször nyolcvan százalékos páratartalomban táncoltak. Nem csoda, hogy két lépést követően mindenkiről ömlött a verejték, de ez nem akadályozta őket, hogy a legjobbjukat nyújtsák.

A békési néptáncegyüttes egyik legérdekesebb fellépése a Sanghaj szimbólumának számító 486 méteres Kelet Gyöngye tévétoronynál volt. Az épület önmagában is különleges az óriási magassága okán, de a programra ellátogatott hazánk sanghaji főkonzula, Bolla Szilárd, aki rendkívül elismerően nyilatkozott a Belencéres műsoráról. Előadásuk után a táncosok fel is mentek a toronyba, ahonnan mesés kilátás nyílt a 24 millió lakosú városra.

A fellépések mellett végig jutott némi idő a nevezetességek megtekintésére, voltak a vízi városban, egy akrobata show-n, a Hálók mesterének kertjében, ami a világörökség része, és egyike a négy leghíresebb hagyományos kínai kertnek. A selyemmúzeumban végigkísérhették a selyemhernyó tenyésztésétől a selyemruházat elkészültéig a teljes folyamatot. Az utolsó nap pedig már ömlő esőben látogattak meg több érdekes helyet a városban.

Eljegyzés a folyón, tombolt a monszun

A Sanghajban eltöltött napok egyik legemlékezetesebb jelenete az volt, amikor a Huangpu-folyón, egy esti hajókiránduláson a Belencéres egyik férfi tagja megkérte kedvese kezét, a hölgy pedig igent mondott.

Más módon, de emlékezetesre sikeredett a visszaút is. Az Airbus a380-800 óriási utasszállítót többször elkapta a monszun, volt, hogy 120 métert csökkent a gép magassága másodpercek tört része alatt, de a csapat végül szerencsésen megérkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában