tárlat

2018.04.23. 19:00

Szarvason zárult a levéltár dualizmus történetét felidéző kiállítása

A magyarországi, ezen belül a helyi dualizmus történetét idézi fel az a tárlat, melyet a Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár előadótermében nyílt hétfő délután.

B. A.

Erdész Ádám, a MNL Békés Megyei Levéltár igazgatója elmondta, a kiállítás egyben annak a vándorkonferenciának a zárórendezvénye, melyet a levéltár tavaly ősszel indított útjára. A Kiegyezés, dualizmus, polgárosodás elnevezésű sorozat öt állomást érintett, amelynek előadói, minden egyes helyszínen az országos metszet mellett egy térségi, valamint egy, az adott városra vonatkozó nézőpontból mutatták be az egykori, kettős államú Magyarország történéseit.

Fotó: Kiss Zoltán

Babák Mihály polgármester Magyarország kiegyezés utáni virágzására hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Szarvason azon időkben épült a bíróság, gimnázium és a fürdő is, fejlődött a gazdaság. Hangsúlyozta, az emberek békében éltek, éppen ezért is fontos a levéltár munkája, hogy ezt a sikeres időszakot felelevenítse. Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár a kezdetektől fogva patronálta a programot.

– Több mint 12 éve működünk együtt a Békés Megyei Levéltárral. A minisztériummal közösen kidolgozott mintaprojekt egyedül csak ebben a megyében valósult meg, melynek jelentősége, hogy a kulturális kormányzat stratégiáját követi. Azaz, hogy nem passzív nézői vagyunk a kultúrának, hanem a fő cselekvői – hangsúlyozta Závogyán Magdolna.

A szarvasi programon Fónagy Zoltán, a MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa a korszak városi középosztályának mindennapjaiba engedett betekintést. Bódán Zsolt a MNL Békés Megyei Levéltár, békési osztályvezetője a dualizmus kori egyletekről és körökről beszélt, míg egy szarvasi tanár, Boross Árpád Bence a helyi civil társadalmi élet korabeli mozaikjait tárta a hallgatóság elé.

Az eseményt kötetlen beszélgetés és állófogadás zárta. A program célja a levéltár munkájának megismertetése, népszerűsítése az intézmény falain kívül.

Megelevenítették a dualizmust

A levéltár a mezőberényi, békéscsabai, orosházi és gyomaendrődi helyszín után végül a Szarvasra eljuttatott tárlat segítségével 15 roll-up-ra kifeszített vásznon igyekezett bemutatni Békés megye dualizmus kori történetét.

Az 1800-as évek korabeli jellegzetes képeiből és a hozzájuk írott szövegekből az infrastruktúra fejlődésétől kezdve – mikor megjelent a vasút és a vízszabályozás – az ipar és a mezőgazdaság előrehaladásán át kiderül például az is, az akkori időben milyen módon töltötték szabadidejüket az emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában