szünidő

2018.06.19. 11:22

Sokan szeretnék megszerezni a jogosítványukat

Nyáron többen szeretnének jogosítványt szerezni­, mint más évszakokban. A szakemberek szerint ­ennek oka a könnyebbnek vélt időjárási és vezetési­ körülmények, másrészt az iskolai szünidő, sok diák ugyanis ilyenkor vág bele a jogsiszerzésbe.

Busi Ottó

Gyakorlatilag kitehetnék a telt ház táblát az autósoktatók, beszámolójuk szerint nyáron hagyományosan többszörös a túljelentkezés a szabad helyekre. A diákok ilyenkor rohamozzák meg őket, sokan azzal a tervvel vágva bele a tanulásba, hogy nyár végére már zsebükben lapulhat a vezetéshez szükséges plasztiklap.

Ez azonban az oktatók elmondása alapján még akkor sem biztos, hogy teljesül, ha kitartó munkával, napi szinten tanulnak és gyakorolnak a jogsira vágyakozók. Az elmélet így sikerülhet, de ott van még a vezetés gyakorlása és a vizsga is. Ez utóbbira ugyanis több hetet, akár hónapot kell várniuk a leendő autóvezetőknek.

Pap András épp a helyes kormánykezelést és a parkolást gyakoroltatja az egyik tanulóval /Fotó: Lehoczky Péter/

– Nálunk 39 az átlagóraszám, így jellemzően másfél hónap alatt végezhet az, aki vezetni szeretne. Az elmélet körülbelül egy hónap, így aki valóban szeretne augusztus végére vezetői engedélyt, az még májusban, legkésőbb pedig júniusban bejelentkezett. A vizsgaidőpontra sokat kell várni, egy hónap jelenleg – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Pap András, a békéscsabai Thermál Autósiskola vezetője.

Az oktató elmondta, motorra­ is érkeznek jelentkezők, véle­ménye szerint erre nehezebb levizsgázni, mint autóra­, de kétkerekűre jellemzően olyanok­ jönnek, akik előtte már legalább autót vezettek.

– Motorra tapasztaltabbak szeretnének levizsgáni, nem is emlékszem olyanra, aki úgy keresett volna meg, hogy nem vezetett előtte. Ennek anyagi­ vonzata is lehet, ugyanis nem olcsó egy komolyabb motor. Az autónál azért sokszor ­előfordul, hogy teljesen az ­alapoktól, például a ­pedálok sorrendjével kell kezdeni az oktatást – mondta Pap András.

A szabályok szerint, akinek megvannak a sikeres elméleti vizsgái, annak két éve van arra, hogy megszerezze a jogosítványt. Ellenkező esetben újra kell kezdeni a dolgot, a költségeket pedig ismételten meg kell fizetni. Ez utóbbival kapcsolatban az oktatók elmondták, az elméleti képzések 25 ezertől 35 ezer forintig terjednek. Az úgynevezett e-learninges, online képzés ennél olcsóbb lehet, nagyságrendileg 10-15 százalékkal. Ennek eredményességéről azonban megoszlottak a vélemények, de az elmondottak alapján elég alacsony a sikeressége. A vezetés óradíja nagyságrendileg 4 ezer forinttól indul, oktatótól függ, ki mennyit kér.

Megkérdeztünk néhány fiatalt, akik éppen vezetni­ tanultak­, ők még időben ­jelentkeztek, így a tervek szerint mindegyikük nyár végén, legkésőbb ősz elején vizsgázik. Elmondásuk szerint nem volt nehéz az eddigi megmérettetés, a mozgóképes KRESZ-feladatokat pedig többen is megemlítették, mint ami a legközelebb áll a valós forgalmi helyzethez. Forgalomban már mindegyikük részt vett, némelyikük hozzátette: a család autójával üres parkolóban gyakorolta az alapokat. A közlekedést emelték ki legizgalmasabb feladatként, ebben legjobban az zavarta őket, ha a másik autós túl közelről követte a járgányukat.

Államilag támogatott tanfolyam

Egy-egy esztendőben mintegy 50 ezer, 20 évnél fiatalabb kísérel meg KRESZ-vizsgát tenni, ebből a statisztika szerint­ több mint 30 ezren teljesítik­ azt sikerrel. Július 1-jétől a tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos ­értékhatárig jár nekik, és abban az esetben is igényelhető­, ha valaki a KRESZ-vizsga után nem vesz részt azonnal gyakorlati oktatáson. Az utólagos­ visszatérítést elektronikusan­ is lehet majd igényelni, további­ információkat pedig az Új Nemzedék Központtól lehet kérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában