hűsítő habok

2018.08.18. 11:20

Sokan csobbannak a kistelepülések strandjain is

Szabadstrand vagy parkfürdő? Netán élményfürdőzés? – családok nagy dilemmája a forróságban, hogy hol töltsék el a szabadság értékes napjait, heteit, vagy a gyerek hónapokig tartó vakációját hol tegyék emlékezetessé, lehetőleg megfizethető áron. Ezúttal azokat a községeket kerestük fel Békés megyében, ahol az önkormányzatok nem kis áldozatot vállalva működtetik fürdőiket. Miközben az a hír járja, hogy más megyékben termálfürdőit hirdeti eladásra néhány település.

Csete Ilona

Dédi! Figyeld, hogy úszok – rikoltozott egy kislány, élvezve a nyári forróságot a hűs vízben a gerendásiak parányi strandján, a ­Malomkert strandfürdő egyetlen, de modern medencéjében. A napokban az egyik kánikulai délutánon gyakorlatilag ki lehetett tenni a Megtelt! táblát. Gyerekek, nagyik, fiatalok csobbantak itt, helyiek és sokan mások, bringákkal Újkígyósról, Csorvásról is érkezve. Ez a fürdő kizárólag a vakáció idején üzemel, ­felújított környezetben 2008 óta fogad látogatókat (egyébként már 1922-ben megnyílt).

– Költségvetésünkből az üzemeltetésre évente három-három és fél millió forintot fordítunk. ­Turisztikai szempontból nekünk ez fontos. Ha megépül a Csorvás–Gerendás közötti ­kerékpárút, a bringás turizmussal szerintem még többen érkeznek – mondta lapunknak Lengyel Zsolt, a település polgármestere.

A szerző felvételei

A húszméteres, feszített víztükrű medencében hancúrozott két kislány, a tótkomlósi Pálvölgyi Zita és Pálvölgyi Kinga. Nagymamájuknál nyaralva, biztos úszókként, ki nem hagyták volna a pancsolás élményét. Rájuk már nem kellett vigyázni, de a meg­beszélt időpontban csomagoltak és mentek haza a nagyszülői házba.

Mi meg iparkodtunk egy közeli, szintén a mi kis falunk fürdőjébe, a Nagyszénási­ Parkfürdőbe, aminek a termálvize messze földön ­híres. Ezt erősítette meg három szarvasi vendég, akik autóval érkeztek, kihasználva a térségi kedvezményt. A hölgyek elmondták, kedvelik ezt a helyet, mert a gyógyvíz áldásos jó hatása mellett nagyon barátságos a környezet. Mi nem a gyógyvizes medencében nézelődtünk. Kicsit odébb, az unoka kedvéért a gyermekpancsolóban hűsölő kardoskúti Barna családhoz csatlakoztunk.

– A Németországban élő kisunokánkkal most gyakori vendégek vagyunk itt. Családias a légkör, a nyitás óta visszajárunk. Akad itt minden, amire szükségünk van. Kicsit az úszástudását is palléroztuk az unokának, de élmény vele együtt hancúrozni is. Imádja a vizet – mondta a nagyapa, Barna László.

A községi, szintén felújított fürdő percek alatt megtelt gyerekekkel, miután megérkeztek a birkózók, valamint a nyári napközis táborozók, akik nemcsak a medencéket, de a hűs hársfák árnyékában lévő fitneszparkot is birtokukba vették.

– Ezek a tapasztalatok is azt igazolják, hogy megérte a geotermikus beruházás. Nem csak a helyiek, a vidékiek is várták a fürdő újbóli megnyitását. Figyeljük a vendégkört: hatvan százalék más településekről érkezik (sőt, külföldiek is járnak már hozzánk), 40 százalék szénási – tájékoztatott Nyemcsok János polgármester.

S ha már a községi, vizes, hűsölős helyeket keressük, nem feledkezhetünk meg a nagybánhegyesiek termálfürdőjéről, aminek a vizéért sokan elzarándokolnak a községbe a hétvégéken. A termálfürdő melletti kempingbe sok a visszatérő külföldi. A település termálvize először 1971-ben tört fel.

Értékmegőrző a híres termálvíz

– Nem kötelező feladatként mindent megteszünk azért, hogy településünknek ezt az értékét megőrizhessük. Sajnos fejlesztési forrásokat nem nyertünk, pedig az idő már kikezdte a fürdőnket, alapos felújításra szorul. Keressük a pályázati lehetőségeket – tudtuk meg Nagybánhegyes polgármesterétől, Farkas Sándortól. A vendégek szerint jó hatással van reumatikus problémáikra, bőrbetegségekre és nőgyógyászati megbetegedésekre az itteni víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában