felújítás

2018.08.14. 19:50

Sátorba költöznek a csabai vásárcsarnokból

Augusztus 18-án, szombaton még lesz vásárcsarnok, utána azonban pakolhatnak a kereskedők a gazdabolt melletti parkolók helyén felállított sátorba és a faházakba, hiszen augusztus 23-án, csütörtökön a kivitelező megkezdi a felújítási munkálatokat. A lapunknak nyilatkozó árusok aggodalmukat fejezték ki, azt mondták, komoly pénzektől esnek el a beruházás miatt.

Licska Balázs

A gazdabolt melletti parkolók helyén felállítottak egy ezer négyzetméteres sátrat, valamint több faházat is – a kereskedők oda költözhetnek portékáikkal és berendezéseikkel a vásárcsarnokból, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében felújítanak, több mint 830 millió forintból, igaz, a beruházás a vásárcsarnok mellett egyéb részeket is érint.

Kozma János és Szarvas Péter ismertette, hogy mi vár az árusokra és a vevőkre.

A lapunknak nyilatkozó árusok azt mondták, volt egy kérdőív, hogy ki hova szeretne menni. A meglátásuk szerint szűkösen férnek majd csak el, igazából sehol sem lesz akkora helyük, mint amennyi a vásárcsarnokban volt – volt, aki sem a sátrat, sem a faházat nem vállalta, és inkább lakókocsiból árusít a jövőben. Ám, a helyhiányt nevezték csak a kisebb problémának.

A nagyobb gond szerintük az, hogy bár voltak egyeztetések, az illetékesektől – például a szabadságolások miatt – nem jutottak kellő információhoz. Az biztosnak tűnik, hogy augusztus 18-án, szombaton még lesz vásárcsarnok. Utána azonban kezdhetnek pakolni, hiszen szűkös a határidő, augusztus 23-án, csütörtökön a tervek szerint már a kivitelező dolgozik majd a létesítményben. Mindent el kell vinniük, mindent le kell bontaniuk. Csak az üres placc maradhat.

A lapunknak nyilatkozó kereskedők úgy vélik, hogy – mivel kevesebb lesz a hely – a megszokotthoz képest kevesebb áruval jelentkezhetnek a sátorban, a faházakban. Ez pedig oda vezethet, hogy bevételtől esnek el, miközben a kiadások cseppet sem csökkennek. Bíznak azonban abban, hogy ez nem következik be, mint ahogy abban is, hogy az ígéretek teljesülnek, és nagyjából három hónap múlva, december elején valóban visszaköltözhetnek a már rendbe tett vásárcsarnokba.

– A piac évtizedek óta az egyik legforgalmasabb közösségi helyszín, viszont el kell ismerni, hogy megérett a felújításra – mondta Szarvas Péter polgármester a kedden a vásárcsarnok bejáratánál tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a beruházás bonyodalmakkal jár, amelyek érintik a bérlőket és a vevőket egyaránt. Kilencven napig, átmenetileg az árusítás és a vásárlás körülményesebb lesz, ám a fejlesztés eredményét mindenki élvezheti majd, hiszen komfortosabb lesz a vásárcsarnok.

Fotók: Imre György

Türelmet, megértést kért Szarvas Péter, kiemelve: a beruházás az árusok és a vevők érdekében történik. Hasonlóan együttműködést kért Kozma János, a piacot üzemeltető vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója, aláhúzva: segítséget nyújtanak, nyitottak a javaslatokra. Elmondta: ötven bérlő van a vásárcsarnokban, mindenki megkapta hetekkel ezelőtt a szükséges tájékoztatást. A sátorba a villany mellett bevezették a vizet és a szennyvizet, hűtőkonténereket is béreltek.

A parkolás is nehézkesebbé válik

Szarvas Péter és Kozma János elmondta, a vásárcsarnok lesz csak munkaterületté nyilvánítva, tehát a mellette lévő területen az árusítás és a vásárlás zavartalan lesz. A parkolás azonban az eddiginél is nehézkesebbé válik, mivel ugye a gazdabolt melletti parkolók helyén állították fel a sátrat. A forgalmi rend szintén változik, a Szabó Dezső és a Trefort utcát összekötő szakaszt lezárják, az a kivitelező számára felvonulási terület lesz.

A vásárcsarnok felújítása során szigetelik az épületet, cserélik a külső és a belső nyílászárókat. Nagy kopásállóságú és csúszásmentes burkolatot kap a vásárcsarnok, korszerűsítik a vizesblokkokat, öltözőt és mosdót alakítanak ki az árusoknak.

A polgármester elmondta: a mostani lesz a piac felújításának első üteme. A második ütem is körvonalazódik, készül a megvalósíthatósági tanulmány. Az a beruházás érintené a büfésor és az Illésházi utca közötti részt, a Szabó Dezső utca, a Piac köz és a Trefort utca rendbetételét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában