Kábítószerügyi egyeztető fórum

2018.03.22. 17:32

Pozitív példákat mutattak be a fiataloknak Gyomaendrődön

A szekszárdi ultramaratoni futó volt az egyik vendég a járási hivatal és a Gyomaendrődi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közös rendezvényén.

Balázs Anett

Közel 30 óra leforgása alatt mintegy 246 kilométert futott le Márkus István, aki az Athéntól Spártáig tartó ultramaratoni távot 32-ként teljesítette a 370 nevező közül. A szekszárdi férfi volt az egyik vendég a járási hivatal és a Gyomaendrődi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közös rendezvényén, ahol a fiataloknak évről-évre olyan pozitív példákat próbálnak bemutatni, amelyekből a diákok erőt meríthetnek ha valamilyen nehézséggel állnak szemben.

Az amatőr sportoló 2006-ban kezdett el futni, rá két évre döntötte el, hogy teljesíti a létező talán legkeményebb ultramaratoni futóversenyt, a Spartathlont. Négy évig készült rá, míg végül 2016-ban vágott neki a távnak, amely hosszú útvonalán kívül számos megpróbáltatással jár: nappal akár 40 fokos, míg éjjel 2-10 fokos hőmérséklet, 1100 méter magasra vezető szakasz, magányosan egy fejlámpa fényénél futva.

Márkus István elmondta, a fizikai fájdalmak mellett – tenyérnyi nagyságú vízhólyagok a talpon, beduzzadt végtagok – lelki és mentális megpróbáltatások, gyötrődések nehezítették a helyzetét, volt olyan pont amikor úgy gondolta már az életét is feladja, ám végül teljesült a vágya: magyar zászlóval a kezében ért célba.

– Igenis merjetek nagyot álmodni, csináljátok meg azt, amihez igazán kedvetek van – tanácsolta Márkus István a fiataloknak.

Szintén Szekszárdról érkezett Vizdár-Lőczi Gizella, aki két autista kisgyermek édesanyjaként a kitartásról, az alázatról és az elfogadásról beszélt a diákoknak. Mint mondta, számára a legnehezebb helyzetekben a hasonló sorsú családok támogatása segített, melyet az Esőmanók Egyesület kötelékében végez, akik többek között jótékonysági futóversenyeket is rendeznek.

Dankó Béla országgyűlési képviselő a rendezvény végén elmondta, egy 2014-es kutatás alapján a 9-11. osztályos tanulók 23 %-a már kipróbált valamilyen kábítószert. Hozzátette, a kormány éves költségvetésében fél milliárd forintot fordít a droggal kapcsolatos problémák kezelésére.

Márkus István a diákoknak tart előadást. Beküldött kép

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában