Tárgyalás

2018.01.23. 13:56

Penge a kulacsban: bíróság előtt az általános iskolások

Egy borotvapenge összetört részeit tették osztálytársuk kulacsába – ez szerepel a vádirati tényállásban, és emiatt állt kedden a Békéscsabai Járásbíróság elé két általános iskolás tanuló. Nem ez volt az első eset, hogy László és András bántották, piszkálták Istvánt. Az ügyben egyelőre nem született ítélet.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint az első- és a másodrendű vádlott, László és András, valamint a sértett, István az előző tanévben osztálytársak, egy békéscsabai általános iskola hetedik osztályos tanulói voltak. A két vádlott jó barátságban volt. Amíg ők gyenge tanulmányi eredménnyel és rossz magaviselettel rendelkeztek, addig a sértett jól tanult, a magaviselete is jó volt.

László és András zaklatták Istvánt, volt, hogy megpofozták, megrugdosták, ugyanakkor a sértett szülei, törvényes képviselői nem tettek feljelentést, bejelentést a rendőrségen, hogy ennek köszönhetően elkerülhessék a konfliktust. A vádlottak azonban nemcsak ilyen formában bántalmazták a sértettet, hanem más módon is piszkálták: volt, hogy eldugták a kulacsát, volt, hogy abba citrompótlót tettek.

Tavaly április 18-án László és András elhatározták, hogy a következő napon egy borotvapengét visznek a suliba, majd azt közösen beleteszik, belecsempészik István kulacsába. Ennek megfelelően jártak el. Másnap az utolsó tanórán, 12 és 13 óra között ott ültek, ahol a sértett szokott – ő máshol foglalt helyet egy foglalkozás miatt –, így hozzáfértek a táskához, amiben az ivópalack is volt.

A borotvapengét összetörték. Egy fél és egy negyed darabot, vagyis a négy centiméter hosszú, egy centiméter széles, valamint a két centiméter hosszú, egy centiméter széles, vékony – mindössze 0,2 milliméter vastag – részeket beletették az átlátszó, fél literes kulacsba, amiben akkor csupán 20 milliliter, pár kortynyi tea volt. István csak azért nem ivott bele később, mivel előtte a tea jelentős részét megitta, illetve azért, mert sietett haza.

Otthon a sértett édesanyja kimosta, kiöblítette a palackot, és akkor lett figyelmes a csillogó borotvapenge-darabokra. Ha nem így tesz, akkor – a vádhatóság szerint – a rendkívül éles, hegyes részek lenyeléskor a szájban, a garatban és a nyelőcsőben jelentős szúrt, vágott sérüléseket okoztak volna a sértettnek. A nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülések az átlagost jóval meghaladó fájdalommal járhattak volna.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a fiatalokkal szemben.

Képünk illusztráció: shutterstock

Zárt tárgyalást rendeltek el

A tárgyalóteremben ott volt mind a két vádlott, László és András, valamint a sértett, István. Emellett eljöttek az ügyben érintettek törvényes képviselői, szülei is. Hogy a fiatalok miként emlékeznek a történtekre, és hogy milyen vallomást tettek, nem lehet tudni, ugyanis a Békéscsabai Járásbíróság a vádirat ismertetését követően zárt tárgyalást rendelt el.

Ennek indokolásaként Borbélyné dr. Ács Ildikó bíró elmondta, hogy a kiskorú, 14 év alatti sértett védelme érdekében hozta meg a döntést, illetve azért, mert a vádlottak fiatalkorúak.

Az ügyben kedden nem született ítélet – az egyébként nyilvános lesz –, de a vádhatóság a vádlottakkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában