Békéscsaba

2019.06.19. 19:59

Patkány haraphatott meg egy fiatal lányt

Megharapott egy fiatal lányt egy patkány a békéscsabai vasútállomáson – terjed egy ilyen tartalmú bejegyzés a Facebook közösségi portálon. A hozzászólók közül páran azt írták, méretes példányokkal találkoztak az elmúlt időszakban a város utcáin. A MÁV azt írta, nem láttak rágcsálókra utaló jeleket, a polgármesteri hivatal sem kap a szokásosnál több jelzést.

Licska Balázs

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Vladimir Prusakov

Azzal kapcsolatban, hogy bárkit is megharapott volna patkány a békéscsabai vasútállomáson, nem érkezett bejelentés a MÁV-hoz – reagáltak a vasúttársaságnál. A vasútállomáson egyébként helyeztek ki patkány- és rágcsálóirtó szereket, azok meglétét és fogyását folyamatosan figyelemmel kísérik. A MÁV szerint a szereken nem láthatóak fogyasztásra utaló jelek, és a vasútállomás munkatársai sem találkoztak patkányok jelenlétére utaló nyomokkal.

Illusztráció: Shutterstock

A polgármesteri hivatal sem kapott jelzést a vasútállomás környékéről rágcsálókkal kapcsolatban – nyilatkozta Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője. Hozzáfűzte, általában heti egy-két bejelentés érkezik a hivatalhoz, ami a többéves átlaghoz képest hasonlóan alakul idén is. Ezen bejelentések között vannak azok a jelzések is, amelyek esetében az ingatlanok tulajdonosainak – a társasházak vagy magáningatlanok tulajdonosainak – kell elvégezniük a szükséges feladatokat.

Főleg egyébként társasházi lakókörzetekből érkeznek megkeresések, amelyek egy-egy lokális helyszínt tartalmaznak és nem összefüggő területet. Csiaki Tamás kitért arra is, hogy az önkormányzat nem tervez rágcsálóirtással kapcsolatos akciót. A vállalkozási szerződésben foglaltak alapján a munkavégzés folyamatosan zajlik, mindig a bejelentésben foglalt helyszínre vonatkozik a megrendelés. Nagyobb populációról vagy különösen fertőzött helyekről, gócpontokról nem érkezett bejelentés.

Az osztályvezető kérdésünkre egyebek mellett azt is kiemelte: nagyon sokszor előfordul, hogy a lakóingatlanon vagy a társasházi közös helyiségben vesznek észre rágcsálókat. Ilyenkor a társasházi közös képviselőnek vagy az üzemeltetőnek kell jelezni a problémát, hiszen ők tudnak intézkedni. Magáningatlanoknál a tulajdonos kötelezettsége a rágcsálóirtás.

Két napon belül intézkednek

Ha a békéscsabaiak közterületen tapasztalnak rágcsálókat, akkor bejelentést tehetnek a városüzemeltetési osztály munkatársainál telefonon vagy levélben, illetve akár interneten, a www.bekescsaba.hu honlapon fellelhető közterületi hibabejelentőn is küldhetnek jelzést. Fontos, hogy minél pontosabban határozzák meg a helyszínt, hogy a szerek kihelyezése minél eredményesebb legyen.

Az önkormányzat egyébként a közterületi rágcsálóirtási feladatokra szerződést kötött egy megfelelő szakismerettel rendelkező vállalkozóval. A vállalkozó a szerződés alapján a bejelentést követő két napon, 48 órán belül elvégzi a mentesítést, és addig jár vissza a helyszínre, amíg azt tapasztalja, hogy a rágcsálók fogyasztottak a kihelyezett csalétekből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában