Békéscsaba

2018.10.14. 11:20

Ötödik éve hallhatják orgonajátékát az istentiszteleten

Alföldi Csaba orgonaművész ötödik éve örvendezteti meg játékával az embereket hetente az Evangélikus Nagytemplomban. Ezen kívül a megye több városában is ad koncertet, ahol kevésbé ismert műveket is előad közönségének. Szombaton szentelték fel az Evangélikus Nagytemplomot, ahol ismét hallhattuk orgonajátékát.

Szilágyi Viktor

– Mikor kezdett el zenével foglalkozni és mi volt a hangszer amivel először próbálkozott?

– Nem volt egyszerű történet. Nyolc éves koromban kezdtem a zeneiskolát, de először eltanácsoltak azzal az indokkal, hogy „a gyerek alkalmatlan a zenei pályára”. Lehet többek között azért mondták ezt, mert almát ettem szolfézsórán. Aztán tízéves korom körül újrakezdtem. Hegedülni tanultam, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

– Hány hangszeren játszik és mikor kezdett el orgonán játszani?

– Orgonálok, zongorázok, ami éppen kell. A hegedűm még megvan, de tizenöt éve nem nyúltam hozzá. Talán jobb is így.

– Mikor jött el az életében az a pillanat, amikor eldöntötte, hogy ezen a nem mindennapi hangszeren szeretne játszani

– Székesfehérváron jártam szakközépiskolába, ahol felvettek hegedű szakra, de valamiért elkezdett érdekelni ez a rejtélyes hangszer, amin lábbal is kell játszani, tele van kapcsolókkal és számos érdekes dolgot lehet rajta csinálni. Korán reggel jártam gyakorolni és amikor a takarító nénik észrevették, hogy érdeklődöm az orgona iránt, titokban beengedtek az orgonaterembe. Hamarosan viszont a lebuktam, mert miközben turkáltam a kották között rám nyitott az igazgató, ezért utána nem engedtek be többet.

Alföldi Csaba orgonaművész törekszik arra, hogy ismeretlen szerzők műveit is megismertesse közönségével. Beküldött felvétel.

– Milyen gyakran és hol szokott koncertet adni?

–Változó gyakorisággal, legtöbbször Békéscsabán hallhatnak az emberek. Tavaly és idén is két koncertem volt egy szólóban, egy pedig a testvéremmel, aki hegedül. Ezen kívül gyakran járok Kondorosra és Nagybánhegyesre fellépni. Egyszer játszhattam a budapesti Deák Téri evangélikus templomban is. Vannak szép hangszerek a megyében, amelyeken még nem volt szerencsém játszani koncerten, de terveim között van, hogy egyszer ezeken is megszólaltassam kedvenc műveimet.

– Mióta zenél az Evangélikus Nagytemplomban?

– 2014 tavaszán költöztem Békéscsabára egy Pécs melletti faluból. Egy ismerősömön keresztül kerestek meg engem a munkával kapcsolatban. Én elvállaltam és azóta is minden héten én szolgáltatom a zenét az istentiszteleteken.

– Melyik volt az eddigi pályafutása legemlékezetesebb koncertje?

– A 2013-as főtéri koncertem nagyon meghatározó volt számomra. Előtte még sosem játszottam olyan sok ember előtt, mint ahányan ott összegyűltek, hogy meghallgassák a zenémet. Bár nem volt minden tökéletes részemről, ettől még jó élmény volt.

– Kik a példaképei, kiknek a zenéit szereti a legjobban játszani?

– Előadói szempontból nincsenek konkrét példaképeim. Természetesen Bachot szeretek a legjobban játszani. De mindig törekedek arra, hogy legyen valami kevésbé ismert, vagy akár ismeretlen szerző olyan műve, amivel azonosulni tudok.

– Vannak célok, amiket mindenképpen szeretne elérni mint orgonaművész?

– Az orgonazenét szeretném népszerűsíteni. De vannak konkrétabb céljaim is, például Francis Poulenc orgonaversenyét szívesen eljátszanám. Tizenéves korom óta vágyom rá.

Alföldi Csaba orgonajátékát legutóbb a szombat reggel 11 órakor kezdődő békéscsabai Evangélikus Nagytemplom és a Magtár–Ifjúsági Centrum felszentelésén hallhattuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában