TELEPÜLÉSALAPÍTÁS - Galériával

2018.04.24. 20:03

Orosházi példaképek kaptak elismerést

Ünnepel a város, az orosháziak ünneplik a múltat, amelyre épül a jelen és a jövő, ünnepelik Orosházát. Kevés település mondhatja el magáról, hogy pontos dátumhoz köthető a létrejötte­. Április 24-én Orosháza 274 éves. 274 évvel ezelőtt, ezen a napon érkeztek meg az orosházi pusztába a Zombáról elűzött ősök, akik kitartottak hitük mellett.

Cs. I.

A településalapítás ünnepnapján, az evangélikus templomban Dávid Zoltán polgármester felelevenítette a pusztát benépesítők mindennapjait, a bátor vállalkozásukban őket segítő báró Harruckern János Györgynek és fiának a térség további fejlődését, a gazdaság újjászervezését biztosító tevékenységét.

– S ahogyan eleink, úgy mi is szülőföldünk, városunk iránti szeretetből arra törekszünk, hogy legjobb tudásunk és szándékunk szerint szolgáljuk az itt élő valamennyi orosházit. Eltelt egy év, hogy itt ­találkoztunk. ­Mozgalmas, munkával teli­ esztendő, melynek minden napján tettünk Orosházáért, mi mindannyian­, közösen, ­hiszen ez a város közös örökségünk és életterünk, közösen adjuk majdan tovább gyermekeinknek. Szeretjük ezt a helyet, a javát akarjuk, s ez csak együtt, közösen, egymást segítve, a többség akaratát és döntését tiszteletben tartva sikerülhet – fogalmazott a városvezető.

Akikre méltán lehetnek büszkék az orosháziak: idén tizenkilenc díjazottnak szólt a taps. Fotó: Imre György

Egy közösség számára mindig különösen fontosak azok az emberek, akik az élen járva példát mutatnak. Őket köszöntötték a városalapítási ünnepségen, őket, akik példaképek.

– Valamennyiüknek hálás­ szívvel mondok köszönetet, ­arra kérve őket, a jövőben is éppen olyan hittel és akarattal­ tevékenykedjenek minden orosháziért, ahogy tették ­eddig – mondta Dávid ­Zoltán, majd átadta az Orosháza ­Városért elismerést dr. Alzubi Ali sebész és klinikai­ onkológus főorvosnak, aki 2006 óta az orosházi kórház gyógyítója, 2016 óta pedig osztályvezető főorvos; Dér ­István mélyépítő technikusnak, magánvállalkozónak és Makuláné Gulicska­ Valéria történelem-földrajz szakos középiskolai tanárnak, a Táncsics gimnázium igazgatóhelye­ttesének.

Orosháza Város Sportjáért kitüntető címet vehetett át Dancsó Attila, az Orosházi Női Kézilabda Club elnöke, Csizmadia Imre, aki 2005 óta a Rákóczi Vasas SE elnöke, 2010-től az OMTK-ULE 1913 ügyvezetője, a Békés Megyei Labdarúgó-­szövetség elnökségének a tagja; Kulik Ferenc ügetőló-tenyésztő és futtató; Szikora ­Attila, az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület technikai vezetője. Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíjat kapott Szél Anna birkózó.

 

A Thék Endre-díj Orosháza Gazdaságáért elismerést ítélték Győri András cipészmesternek. Posztumusz elismerést kapott Kőrösi László, az orosházi síküveggyár tervezője (az ünnepség előtt tiszteletére emléktáblát avattak a Petőfi művelődési központ ­falán). Dr. László Elek-díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetést vett át dr. Krajczár István háziorvos, dr. Soós Tibor háziorvos. A Mokry Sámuel-­díj Orosháza Mezőgazdaságáért elismerést Kiss János agrármérnök tanár és Majsai Zoltán mezőgazdasági vállalkozó kapta.

Díjeső a szakma kiválóságainak

Orosháza Közszolgálatáért díjat kapott Kovács György János­, a polgármesteri hivatal igazgatási irodájának vezetője; az Orosházi Járási Hivatal Földhivatalának az osztályvezetője, Szemenyei Gyöngyi; Losonczi István, a református iskola pedagógusa; Tarjánné Kósa Rita, az Egységes Szociális Központ bentlakásos ellátások egységvezetője és Perjés Ferenc, a ­Városüzemeltetési Zrt. építésze. A településalapítás ünnepségét műsorukkal tették emlékezetessé a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolájának a diákjai.

Az orosházi városalapítási ünnepségről korábban itt írtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában