Fejlesztés

2018.01.18. 17:28

Öntözéssel segítik a térség gazdáinak eredményes munkáját

Közel 6700 megyei gazdálkodó jelentett be öntözési igényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése alapján, ezeket teljesítik. Dr. Kulcsár László, az agrárkamara megyei elnöke a csütörtöki, összevont osztályértekezletet követő tájékoztatón szólt arról, a Vidékfejlesztési Program pályázatain sokmilliárdos nagyságrendben, sikeresen szerepeltek a megyei agrárium szereplői.

Nyemcsok László

A mezőgazdasági termelést és az előállított alapanyagok feldolgozását is segíti a Vidékfejlesztési Program, melynek pályázatain jelentős összegeket nyertek megyénk agrárvállalkozásai.

Dr. Kulcsár László elmondta, folyamatosan javaslatokat fogalmaznak meg azért, hogy az agráriummal kapcsolatos jogszabályok minél életszerűbbek legyenek, a gazdálkodók érvényesülését, érdekeit szolgálják, kevesebb bürokratikus teendővel járjanak. Az ügyintézéshez szükséges falugazdászi létszám a megyében adott, és remélhetőleg idén, minél hamarabb szolgáltatói központ – ahol mindent egy helyen elérnek a gazdák – nyílhat Orosházán, az elsők között az országban.

Kis Miklós Zsolt államtitkár, a NAK országos alelnöke az öntözésfejlesztés fontosságát hangsúlyozta. A hektár alapú kedvezményes vízhasználat alapján tovább emelkedett a vízkészletjárulék-mentesség határa (amely az EU-ban így is a legmagasabb volt). Nem kell a vízhasználónak vízkészletjárulékot fizetnie az öntözési célú vízhasználat esetében az évi 400 000 m3-t vagy hektáronként az évi 4000 m3-t, a halgazdálkodási és rizstermelési célú vízhasználat esetében felszín alatti vizet használók esetében az évi 400 000 m3-t, felszíni vizet használók esetében hektáronként az évi 25 000 m3-t meg nem haladó vízmennyiség után.

Az államtitkár kitért arra, kiemelten fontos az élelmiszeripar fejlesztése országosan és Békés megyében is.

– Érdemi előrelépést jelent, hogy aktív közreműködésünkkel a Vidékfejlesztési Programban 200 milliárd forintot különített el a kormányzat az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó mikro- és kisvállalkozások részére. A gazdaságfejlesztési keretből 100 milliárd forintot biztosítottak a közepes élelmiszeripari vállalkozások beruházásaira – ecsetelte Kis Miklós Zsolt.

Medgyesi dinnyét kóstoltattak

Ifjabb Hubai Imre, a NAK vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke kiemelte, a hazai, Békés megyében pedig amennyire lehet, a helyi termelők áruit kell előtérbe helyezni. Ahogy fogalmazott, az együttműködés létkérdés. Vagyis termelői összefogással tudják ellensúlyozni a környező országok termékbehozatalát.

Dr. Kulcsár László hozzátette, a megyében tavaly is megtartották fogyasztásösztönző kampányaikat, például a megyénkben, főként Dél-Békésben, például a Medgyesegyházán termelt dinnyért.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója kiemelte, ügyfeleik, partnereik, akik között jelentős számban vannak az agrárgazdálkodók, számíthatnak továbbra is a gördülékeny, ügyfélbarát ügyintézésre.

– Több szervezettel, intézménnyel együttműködési megállapodást kötöttünk a tavalyi esztendőben – hangsúlyozta dr. Rákóczi Attila. – Ezek nem az íróasztal fiókjának, hanem a tényleges, érdemi munkának születtek. Komoly cselekvési terveket tartalmaznak, amiket negyedévente elemzünk a jobbítás szándékával.

Az agráriumért dolgoznak. Képünkön (balról) Kis Miklós Zsolt, dr. Kulcsár László, ifj. Hubai Imre és dr. Rákóczi Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában