strandszezon

2018.07.16. 17:20

Napozáskor mindenkinek szüksége van fényvédelemre

Sokan vágynak napbarnított bőrre, ami nemcsak a megjelenést javítja, hanem az egészségre is jó hatással lehet, hiszen a meleget adó égitest éltető erővel is bír. Azonban a jótékony mellett káros hatásai is lehetnek a napozásnak, ha nem tartunk be néhány alapszabályt.

Vásári Erzsébet

Dr. Pólay­ Anna gyulai bőrgyógyász ­lapunknak elmondta, hogy az érzékeny, világos, könnyen ­kipiruló bőrű embereknek, akik általában nem is barnulnak le a napon, hanem csak ­leégnek, mindenképpen ötven­faktoros fényvédő krémet kell használniuk. A sötétebb bőrűeknek pedig, akik már az első néhány napfürdő után egyenletesen és szépen lebarnulnak, azoknak elegendő a harmincas faktorszámú naptej. Hozzátette, hogy ezeket a készítményeket érdemes patikában megvásárolni, mert a gyógyszerészek segítséget tudnak nyújtani abban, hogy melyik ajánlott zsíros, száraz, érzékeny vagy normál bőrre.

Egész napos strandolás esetén fontos, hogy 2-3 óránként bekenjük magunkat.

A bőrgyógyász beszámolója szerint a fényvédelemre egyrészt azért van szükség, hogy ne öregedjen túl hamar a bőrünk, másrészt azért, mert a napfény halmozódásával nőhet a bőrrák veszélye. Napközben, 11 és 15 óra között azonban még naptejjel sem ajánlott sokat tartózkodni a napon. Ilyenkor inkább az árnyékos területeket kell választani a szabadban.

A szakember felhívta a figyelmet rá, hogy az anyajegyeseknek különösen óvatosnak kell lenniük a nyári időszakban, főleg azoknak, akiknek lapos, sötét színű szépségpöttyeik vannak. Számukra javasolt évente legalább egyszer bőrgyógyászati szűrésre elmenni, és be kell tartaniuk a szakorvos arra vonatkozó ajánlatát, hogy mennyire tartózkodjanak a naptól.

Manapság már nagyon erős a napfény sugárzása, az UV-A és UV-B ártalom is megnövekedett, ezért mindenkinek ajánlott védekezni ellene. Gyermekek esetében ez különösen fontos, náluk a kifejezetten a számukra kifejlesztett védőkrémeket kell alkalmazni. Ezeknek eltér az összeállítása a többitől, lényeges tulajdonságuk az, hogy a fürdőzéstől és a homokban történő hempergőzéstől sem csökken hatékonyságuk – tette hozzá dr. Pólay Anna.

A bőrgyógyász mindezekhez hozzátéve minden naptejjel kapcsolatban kiemelte, hogy amennyiben tartós ideig vagyunk a szabadban, úgy két-három óránként kenjük ­újra magunkat. Ez azért ­fontos, mert mindegyikben megtalálható egy vagy két olyan vegyi összetevő, ami fény hatására lebomlik, és úgy már nem védi bőrünket.

Illusztrációk: Shutterstock

A napvédők használatán túl a szakorvos javasolja, hogy a strandon is mindig legyen ­nálunk lenge, nyári öltözék vagy kendő, amit erős napsugárzás esetén felvehetünk, ezzel még jobban védve ­magunkat, ami a vízből kiszállva rendkívül fontos, mert a vízcseppek koncentrálják a fényt a bőrünkön. Ezért is fordulhat elő, hogy hamarabb leégünk például labdázás közben a medencében, mintha épp a parton napoznánk.

Szakemberek tapasztalatai­ alapján a melanóma (bőrrák) veszélye a megnövekedett UV-sugárzás miatt egyre ­nagyobb, ezért a strandszezon végezetével is érdemes anya­jegyeinket megmutatni bőrgyógyásznak, különösen ­akkor, ha azok bármelyikén elváltozást észlelünk (színelváltozás, növekedés, kitüremkedés) – mondta dr. Pólay Anna.

A naptejválasztás legfontosabb szempontjai

Egy békéscsabai gyógyszerész elmondta, a legfontosabb fényvédőválasztási szempont a bőrtípus. Ezen belül az egyes csoportba tartoznak az egészen világos bőrű, erősen szeplős típusúak, a kettesbe a szintén világos bőrű, szeplősödésre hajlamosak, a harmadikba a halványbarna tónusúak, a negyedikbe pedig a kreol bőrűek. Az első csoport esetében a legmagasabb, 50 faktoros terméket kell választani, és minél sötétebb típusú az egyén, annál alacsonyabb számú védelem szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában