lakhatás

2018.01.21. 09:25

Munkásszálló épül Gyopároson

Orosházán munkásszálló épülhet egy önkormányzati­ telken, Gyopároson. A kormány célja, hogy a munkaerő mobilitását ezúton is elősegítse, növelve a lakhatási lehetőségeket a munkaerőhiánnyal sújtott térségekben. Az ingatlan száz munkavállaló elszállásolására lesz alkalmas.

Cs. I.

Miért ekkora, miért ott épülhet fel az új munkásszálló, mikor lesz az első kapavágás? – több kérdést vet fel a téma, amelyekre Bojtor István alpolgármester adott választ.

– Mielőtt a program megjelent volna, önkormányzatunk már tárgyalt a Linamar Hungary Zrt. vezetőivel, ők megfogalmazták partnerségüket. ­Jelezték, támogatnak egy ilyen jellegű beruházást, ha pályázna a város. Ők is érdekeltek a kapacitáskihasználásban. Más cégektől is kaptunk biztatást, hiszen munkavállalóik jelentős része nem helyben lakik  – sorolta az alpolgármester az előzményeket. – A munkaügyi központ bevonásával tartottunk tájékoztatókat a munkaadók körében, tájékozódtunk több körben. Elmondtuk, mik a feltételek, ha igénybe veszik az önkormányzati működtetésű­ munkásszálló kapacitásait. A  elmérés után döntöttünk: száz főre pályázunk.

A szaktárca a létesítmény költségeinek a 60 százalékát támogatta, így 274 millió forintot nyert az önkormányzat; a város 40 százalékos önerőt tesz mellé, amit hitelből old meg.

– Megtérülő beruházásról van szó, hiszen aki igénybe veszi a munkásszállót, az bérleti díjat fizet érte. Téves minden olyan híresztelés, hogy az új szállót az adófizetők pénzéből működtetjük majd – tette hozzá Bojtor István. A cégeknek számos feltételt kell biztosítaniuk azért, hogy munkavállalóik a létesítményben helyet kaphassanak. Ilyen ­például, hogy a dolgozónak egyéves munkaszerződéssel kell rendelkeznie; állandó lakóhelyének legalább 50 kilométerre kell lennie; illetve a munkavállaló nem rendelkezhet orosházi tulajdonú ingatlannal.

Bojtor István elárulta: első körben már megtelt a szálló, két cég dolgozói kapnak majd benne helyet.

Arra a kérdésre, miért Gyopároson épül fel az ingatlan, az alpolgármester elmondta, a cégekhez közeli, akkora földterület nem volt, mint a Gyopárosi út mellett lévő, önkormányzati tulajdonú telek. A döntéshozók szerint azért is ideális a hely, mert a dolgozók pihenését szolgálja a környezet. Ehhez minden adott helyben. A támogatási szerződést aláírták, három hónap áll rendelkezésre az első kapavágásig. Az önkormányzat működteti majd a munkásszállót­, s biztosítja a személyzetet. Minimum öt álláskereső foglalkoztatását oldják majd meg.

A képviselő szerint több szempontból hasznos a beruházás

– Sokat dolgoztunk, lobbiztunk­ a beruházásért az orosházi­ városvezetéssel. Az elnyert több mint 270 millió forint vissza­ nem térítendő kormányzati­ ­támogatással hiánypótló fejlesztés kezdődhet el Orosházán a helyi cégek, vállalkozások munkaerőpiaci igényeit ­figyelembe véve. Öröm, hogy a 2017. évi kiírás egyik nyertese Orosháza – mondta el ­Simonka György országgyűlési képviselő. Hozzátette: – Újabb lépést tehetünk a vállalkozások stabilizációjáért, ami a városban dolgozók érdeke mellett rendkívül fontos Orosháza költségvetése számára is, amiből családokat, civileket, egyesületeket, a gyermekétkeztetést támogatja, segíti az önkormányzat. További jó hír, hogy újra lehet pályázni a munkásszállásprogram keretében, amellyel a kormány célja, hogy a munkaerő mobilitását elősegítse, növelve a lakhatási lehetőségeket a munkaerőhiánnyal sújtotta térségekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában