egészség

2018.01.20. 15:16

Monitor előtt ülve szakad a könnyfilm, égni kezd a szem

Ma már szinte természetesnek tűnik, hogy szemeinkkel a nap nagy részében egy felületre koncentrálunk, legyen az egy számítógép monitora, a televízió képernyője vagy éppen a mobiltelefonok kijelzője. De hogy mit okozunk ezzel látószervünknek, abba bizonyára kevesebben gondolnak bele.

B. A.

Korunk vívmányainak köszönhetően sokakat munkája rögzíti egy felület folyamatos bámulására és akadnak olyanok is, akik hobbiból vagy kedvtelésből ragadnak órákra a képernyő elé.

K. Szabó Zoltán optometrista, látszerészmester elmondta, ha meredten nézünk egy sík felületet, lehet ez egy mozivászon is, a szem számára optimális, percenkénti 10–14 pislogás lecsökkenhet a felére vagy az is előfordulhat, hogy csak kétszer hunyjuk be szemeinket hatvan másodperc alatt.

– Minden pislogásnál míg az alsó szemhéj inkább csak rotál, addig a felső szemhéjunkkal csapkodunk, ezzel az alsó részen lévő könnytócsából merítve látjuk el szemeinket a kellő nedvességgel. Ha nem pislogunk eleget, a meibom mirigyek nem ürülnek ki megfelelően, nem alakul ki tartósan a levegővel érintkező lipides fázis, ami biztosítja a könnyfilm középső, vizes fázisának elpárolgását, illetve minél további megtartását. Ezért idő előtt szakad a könnyfilm és lép fel az a bizonyos égető érzés. Sok esetben görcsös rövidlátás is kialakulhat, ha a nap végén felnézünk a monitor mögül, és azt vesszük észre, hogy nem akar kiélesedni azonnal a látásunk – részletezte a szakember.

Mindezek a szem kiszáradásához, és ha nem teszünk ellene, a látás minőségének romlásához is vezethetnek. Hangsúlyozta, az ajánlott óránkénti 5–10 perces szünet helyett ma már célszerű lenne 5–10 percenként felnézni és lehetőleg öt méteren túli pontokra fókuszálva pihentetni a szemeinket legalább 15 másodpercig.

Dr. Ungváry Lilla szemész szakorvos, látástréner szerint azt, hogy milyen hamar fárad el a szemünk a monitor előtti munkavégzés alatt, nagyban befolyásolja az is, hogy milyen a mentális állapotunk.

– A szemünk nagyon szoros kapcsolatban van az agyunkkal, annak fizikai felépítésével és funkcióival egyaránt. Ez azt is jelenti, hogy mivel az agyunk olyasmi, mint egy nagy rendező pályaudvar, ahová befutnak a szervekből, izmokból, érzésekből, gondolatokból az információk, és ott el is raktározódnak, a szem, mint egy érzékeny kis jelzőműszer tükrözi az egész testünk fizikai és szellemi állapotát – fejtette ki dr. Ungváry Lilla.

A szem rendszeres vizsgálata mellet jó, ha az érzéseinkre is odafigyelünk. Fotó: Imre György

Az érzelmi hatásokat vizsgálva a szakorvos elmondta, azoknak, akik valamilyen okból nem szeretik a munkájukat, sokkal több panaszuk van a látásukra, mint azoknak, akik szeretik a hivatásukat és azt a tevékenységet, amit nap mint nap végeznek. Azaz, nagyban függ a közérzetünk, ezzel együtt a szempanaszaink attól, hogy mit kell néznünk, mivel kell szembesülnünk.

Fontos tényező az is, hogy ilyen esetekben kétdimenziós felületet nézünk, tehát nem mozog a szem térben se jobbra, se balra, se előre, se hátra, ezáltal sokszor monokulárissá is válhat a látás. Ez azt jelenti, hogy általában van egy dominánsabban működő szemünk, és bizonyos helyzetekben, mondjuk stressz esetén a nem domináns szem gyakran kikapcsol, amely egy megváltozott agyműködést eredményez. Itt elég csak arra gondolni, hogyha egy szemmel néz valaki, teljesen más lesz az értékelése a világról.

Ezekben az esetekben kikapcsol a perifériás látás jelenléte és annak használata. Erre rátesz egy lapáttal a szemüveg használata, hiszen egy középső, centrális részen keresztül néz ki a viselője, így a perifériás rész sok esetben torzít. A fizikai aktivitás hiánya is kihatással van látásunkra. Ha ülünk, lassul a keringés, kevesebbet lélegzünk és pislogunk is – magyarázta a látástréner.

A pingpong is jó a szemnek

A látástréner szerint, ha fontos számunkra a szemünk világa, próbáljunk olyan örömteli életet élni, amiben jól érezzük magunk. Ha még ezt nem sikerült kialakítani, igyekezzünk egy nap több olyan percet is beiktatni, amikor tudatosan a jólét állapotában időzünk. Monitor előtt ülve jót tesz, ha a domináns szemet letakarva egyik kézből a másikba dobálunk egy kislabdát. De például egy munkaközi pingpongjátszma is sokat segíthet, nem mellesleg a kreativitást is nagyban növeli a napi játék a kollégákkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában