csalás

2018.01.21. 07:01

Míg régebben cetlikből, ma már okostelefonokból puskáznak

A puskázás sokat fejlődött az elmúlt évek alatt. Amíg régen kizárólag lapokra­, ­vonalzóra írva, szoknya alól kihajtva és tollba rejtve ­alkalmazták a diákok a nem megengedett eszközöket, ma már ehhez is az okos­telefonjaikat használják.

Vásári Erzsébet

A diákok ma már nem a pad alá, szoknya alá, tolltartóba rejtett cetlikkel, hanem a legmodernebb technikákat bevetve csalnak dolgozataiknál és a vizsgákon. A legkülönbözőbb módszerek közül választhatnak. Legnagyobb ­segítségükre talán az okostelefonok lehetnek. Ezekbe elmenthetik jegyzeteiket, diktafonjára rámondhatják az anyagot és egy vezeték nélküli fülhallgató segítségével a dolgozatírás alatt visszahallgathatják azt, így adhatnak tökéletes válaszokat a tanáraik által feltett kérdésekre. Módszereikhez ötleteket kaphatnak korábbi­ diákoktól, leleményesebb osztálytársaiktól is, de már puskázáshoz készített weboldalakról is tájékozódhatnak. A puskázási szokásokról kérdeztünk meg egy nyugdíjas tanárnőt, egy régi diákot és egy jelenleg is dolgozó tanárnőt.

Gálik Péterné nyugdíjas­ ­tanítónő elmondta, alsó ­tagozatos első és második osztályos gyermekeket tanított, ­ebben a korosztályban még nincs puskázás. Inkább ­saját élményeiről mesélt: amikor Okányban járt általános ­iskolába, nem volt divat a puskázás. Akkoriban a tanáraik­ iránt érzett tiszteletből faka­dóan a diákoknak eszükbe sem jutott csalni a jobb jegy érdekében. A tisztelet mellett visszatartotta őket az is, hogy a szülők és a tanárok jól ismerték egymást, szoros kapcsolatban voltak, így hamar kiderültek a csínytevések, amik azonnali büntetéssel jártak. Középiskolás korában puskázott először, de sosem ment jól neki. Kipróbálta az összes módszert, cetliket rejtett tolltartójába, szoknyája, köpenye vagy lába alá, tankönyvét nyitotta ki, ­radírra, tollra írta rá a lényeges válaszokat. Ezeknek általában lebukás lett a vége, egyedül a tenyerébe írtakat tudta olykor felhasználni. A tanáraik úgy védték ki a trükközéseket, hogy elrakatták a diákokkal azokat az eszközöket, amikbe puskát rejthettek. Ha valakinek mégis sikerült, az a javításnál bukott le, mert a pedagógusok jól ismerték tanítványaikat, és feltűnő volt nekik, ha egy gyengébb képességű diák túl jó dolgozatot írt.

Egy neve elhallgatását ­kérő – jelenleg tanárként dolgozó – régi diáktól megtudtuk, a középiskolában puskázott először. Főleg történelemből írt ki fogalmakat, évszámokat kis lapokra. Profi szintre azonban egyetemi évei alatt fejlődött, mert itt a tananyag mennyisége­ olyan mértékű, hogy nem jutott idő mindent megtanulni. Elsősorban hasábokra tördelt hosszú lapokat készített, amiket harmonikaszerűen hajtott össze, és lapozgatva lehetett olvasni. ­Ennek tartalmát viszont ismerni kellett, anélkül lehetetlen volt megtalálni benne a jó választ. Elmondta, hogy az egyetemen nem volt egyszerű a puskázás, mert ha rajtakapták őket, azonnal egyest kaptak. Tanáraik – a csalások kivédése érdekében – sorsolt helyekre ültették őket a vizsgákon, négy-öt csoportra osztották őket, és színes lapokra ­írták a tesztkérdéseket a lapcserélés elkerüléséért. Ezenkívül a nagyobb vizsgákon egyszerre akár négy-öt felügyelő is rajtuk tartotta a szemét. A szóbeli vizsgákra és szigorlatokra pedig muszáj volt megtanulni a korábban elmulasztott anyagokat, bár volt olyan, aki ott is tudott vagy mert ­puskázni.

Szigorú, nem mernek puskázni nála

A tanárnőként dolgozó ­Petényi Beáta Éva elmondta­, jelenleg alsó tagozatos ­diákokat tanít, de a korábbi években felső tagozatos ­angoltanárként nála is előfordult, hogy tanítványai puskázni próbáltak. Szigorúan veszi a csalást, ha észleli, azonnal elveszi a dolgozatot. A modern technikákkal még nem találkozott, csak a jól bevált cetlikkel és az egymáséról lesni próbálkozókkal. Előfordul, hogy megsajnálja a csalót, és visszaadja a dolgozatot, ilyenkor a kiesett idő a büntetés.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában