Gyula

2018.09.21. 16:15

Mesélő naplók és levelek keltek életre

Mesélő naplók és levelek – A narratív források kínálta közelítési lehetőségek címmel rendezett konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára pénteken a gyulai városháza dísztermében.

P. G.

Dr. Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója lapunknak elmondta, intézményük minden évben életre hív egy tematikus konferenciát, amelynek programját úgy állítják össze, hogy az figyelemfelkeltő, színes, érdekes legyen, és közben rendelkezzen szakmai hozadékkal is.

Fotó: Kiss Zoltán

– Idén a naplók, levelek, memoárok, az úgynevezett ego-dokumentumok kerültek a középpontba, amelyek nagyon érdekesek, mert ismert emberek személyes világába kalauzolnak el – ecsetelte. – Másrészt különlegesek azért is, mert a kutatók számára a történelem olyan szféráit nyitják meg, amelyek máshogy nem érhetőek el. Persze a naplókhoz sok kérdés kapcsolódik. Például felmerül, hogy milyen a forrásértékük, hiszen szubjektív szemléletet tükröznek. Kérdéses, hogy pontosan mit is érdemes keresni ezekben az írásokban.

Az előadások teoretikus területekre is elvezették az érdeklődőket, de voltak olyan értekezések, amelyek egy-egy levelezést mutattak be. Hermann Róbert egy honvédezredes naplójáról beszélt, Bíró-Balogh Tamás Radnóti Miklós személyiségjegyeit vázolta fel a levelei alapján.

Bódán Zsolt előadása A várakozás naplója címmel egy medgyesegyházi asszony emlékezéseibe engedett betekintést, akinek a családtagjait Málenkij Robotra hurcolták. Kiderült, hogy ezekben a nehéz években mit is jegyzett le a nő, mit tartott fontosnak, mi foglalkoztatta, mit tudunk meg az akkori hétköznapi emberek világáról.

Hermann Róbert Zámbelly Lajos honvédezredes emlékiratait mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában