Gasztronómia - galériával

2018.03.16. 19:52

Megkezdődött a nyolcadik kolbász- és sódarmustra Gyulán

Megkezdődött a nyolcadik Gyulai Kolbász- és Sódarmustra pénteken a gyulai várkertben. A rendezvény legfőbb célja ezúttal is az, hogy bemutassák és minél szélesebb körben megismertessék a város gasztronómiai hagyományait, illetve az idén 150 éves gyulai húsipar értékeit.

Papp Gábor

A tradíciók megőrzését szolgálja a fesztivál egyik legérdekesebb családi eleme, a Hentesinas kerestetik című program, amelynek részeként a gyerekek és fiatalok egy interaktív kiállításon bepillanthatnak a kolbásztöltésbe, kipróbálhatják a mázsálást, a füstölést, illetve a korabeli fából készült hűtőszekrényt is feltölthetik „jéggel”. Másfél évszázada még nyoma sem volt a mai elektromos hűtőszekrényeknek, az akkoriakat jéggel tették tele, és úgy tárolták az élelmiszereket. A gyerekek egyébként a valódi kolbászt is gyúrhattak és gyúrhatnak a rendezvény alatt, s aki teljesítette, teljesíti a próbákat, hentesinassá avanzsál.

- Természetesen a kolbász- és sódarmustrának nem lehet más a célja, minthogy a város gasztronómiai értékeit bemutassuk az érdeklődőknek, illetve, hogy ezzel párhuzamosan a látogatóknak lehetőséget biztosítsunk húsvét előtt az ünnep jellegzetes, minőségi ínyencségei, így a sonka és a kolbász megvásárlására – nyilatkozta lapunknak Bordás Tibor. Az esemény főszervezője kérdésünkre elmondta, ezúttal is törekedtek arra, hogy minőségi, egész napon át tartó szabadidős programok szórakoztassák a kilátogató vendégeket. Pénteken például Török Tilla, valamint lapzártánk után Hevesi Tamás, majd Galambos Lajcsi lépett színpadra. Szombaton mások mellett a Wellhello, vasárnap pedig a 100 Folk Celsius is szórakoztatja a nézőket.

A gasztronómiai különlegességek sorát tovább színesíti a kihívásos kolbászkészítő verseny, amelynek részeként a Gyulahús csapata várja nemes versengésre a vállalkozó kedvű formációkat szombaton. Péntekig már tíz csapat jelezte részvételét a kihíváson.

Dinya Imre, a sódarmustra szakmai részét koordináló, idén 10 éves Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke kiemelte, idén is az ország egész területéről érkeztek magas minőségű termékek a hagyományosnak számító sonka- és kolbászversenyre. – Termelők, cégek, vállalkozások, magánszemélyek egyaránt kiváló ínyencségeket küldtek be. A megmérettetés évről évre nívósabbá válik – hangsúlyozta Dinya Imre, aki elárulta, hogy a zsűrinek nem lesz egyszerű dolga akkor sem, amikor a Sonkakirályról kell döntenie, hiszen több harminc kiló feletti termék is érkezett a kiírásra. Szólt arról is, hogy a kiállítók ebben az évben is kiváló termékeket hoztak el a sódarmustrára. Pénteken egyébként Szák Tamás osztott meg érdekes összefoglalót a 150 éves gyulai húsipar történetéről.

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, számukra, mint a húsipari szakmai gyakorlói számára az egyik legfontosabb feladat, hogy megőrizzék elődeik hagyományait, és azokat továbbfejlesszék. A cég egyébként olyan termékekkel várja az érdeklődőket a sódarmustrán, mint a tradicionális Gyulai kolbász, a gyulai kézműves, méteres és snack kolbász, valamint a mályvádi és a hagyományos parasztsonka.

Megőrzik a hagyományokat

A megnyitó ünnepségen elmondott köszöntő beszédében dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte, nagy tisztességnek tartja, hogy a húsipar számos jeles képviselője és az egykori kiváló gyulai hentescsaládok leszármazottai is jelen vannak a kolbász- és sódarmustrán.

- A rendezvényt ennek a szakmaiságnak is köszönhetően hívták életre immáron nyolcadik alkalommal – tette hozzá.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében ugyancsak a tradíciók megőrzésének jelentőségéről szólt. Külön kitért a gyulai húsipar néhány évvel ezelőtt történt megmentésére, a kormányzati, önkormányzati közös fellépésre, aminek köszönhetően sikerült a másfél évszázados múltra visszatekintő világhírű gyulai gasztronómiai értékeket megőrizni.

Benke László mesterszakács elárulta, családjában rengetegen a hentes hivatást választották, így már hét esztendősen ő is disznóvágáson vett részt, kolbászt töltött.

- Amire a legbüszkébb vagyok, hogy ezt a tudást sikerült átadni, és ezt a célt szolgálja a gyulai rendezvény is – húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában