tanúsítvány

2018.06.18. 17:19

Megduplázódott a képzett hivatásos gondnokok száma a megyében

Negyven frissen képesítést szerzett hivatásos gondnok vett át – ünnepélyes keretek között – tanúsítványt hétfőn, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya Árpád sori épületében.

P. G.

Ezzel közel a duplájára emelkedett Békésben a képzett hivatásos gondnokok száma, hiszen jelenleg a megyében 45 hivatásos gondnok 1 377, cselekvőképességet részlegesen vagy teljesen korlátozó gondnokság alá helyezett gondnokolt, személyi- és vagyoni jogainak megfelelő érdekvédelmét látja el.

A Békés Megyei Kormányhivatal a vonatkozó rendelet alapján szervezett ötnapos, huszonnyolc órás hivatásos gondnoki képzést. A meghirdetett képzésre negyvenöten jelentkeztek. Hétfőn közülük negyvenen sikeres, eredményes írásbeli vizsgát tettek, így a lakhelyük szerint illetékes járási hivatalnál nyilvántartásba veszik és ezt követően a megyében, de szerte az országban hivatásos gondnoki teendőket láthatnak el.

Békés megyében jelenleg egy hivatásos gondnokra 31 gondnokolt jut, de a kilenc járás területén nem egységes az eloszlás, a leterheltség. Tavaly megyénkben a hivatásos gondnokok megbízási díja 25 százalékkal emelkedett.

A Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai mellett a Békéscsabai Járásbíróság elnökhelyettese, illetve egy bírája, valamint a Békéscsabai Járási Hivatal Gyámügyi és Igazságügyi osztálya vezetője, és neves egészségügyi szaktekintélyek tartottak előadásokat a képzésben részt vevő hallgatóknak.

Folyamatosan szükség van a hivatásos gondnokok munkájára, és külön öröm számunkra, hogy a megye hét járásában újabb szakképzett hivatásos gondnokok lesznek – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

A tanúsítványokat dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója nyújtotta át a sikeres vizsgát tett résztvevőknek.

Beszédében kifejtette: ugyan rövid idő alatt széleskörű ismeretanyagot kellett elsajátítsanak a résztvevők, bízik benne, hogy a hivatásos gondnoki teendők ellátásához legszükségesebb tudás javát sikerült átadni.

Fotók: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában