Elismerés

2018.03.17. 19:46

Még inkognitóban is felmérték az Almásy-kastélyt

Bekerült Európa negyven legjobb új kiállítóhelye közé a gyulai Almásy-kastély. A bírálók munkájuk során nemcsak a kiállítóhelyeket vizsgálják, hanem azt is, hogy a tárlatot miként illesztették be a lokális és tágabb társadalmi környezetbe, illetve, hogy milyen kapcsolat alakult ki például a civil szervezetekkel.

Papp Gábor

A városvezetéssel és munkatársainkkal közösen mi is folyamatosan keressük azokat a lehetőséget, amelyek segítségével a legszélesebb körben bemutathatjuk az Almásy-­kastély Látogatóközpontot – nyilatkozta lapunknak Dombi Ildikó. Az Erkel Ferenc Kulturális Nonprofit Kft. kiállítóhelyek működéséért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, így érdemelhette ki az épület az úgynevezett ICOMOS-díjat, illetve az építészeti nívódíjat.

S éppen ezért is neveztek Fábián Tamás­nak, a kft. kommunikációs vezetőjének kezdeményezésére Az Év Európai Múzeuma felhívásra tavaly. A kiíró European Museum Forum fontos célja, hogy a legújabb, három évnél nem régebbi kiállítóhelyeket népszerűsítse és nemzetközi szinten prezentálja. Ugyanakkor a további elképzelések közé tartozik, hogy megteremtsék az együttműködés, a tapasztalatcsere lehetőségét az érintett intézmények között.

– A nemzetközi trendek is azt diktálják, hogy odafigyeljünk egymásra, tanuljunk egymástól – osztotta meg a nevezés egy másik lényeges okát a szakember. Mint megtudtuk, az értékelés is rendkívül izgalmasan alakul. A döntnökök ugyanis nemcsak arra kíváncsiak, hogy mi látható a kiállítótérben, hanem, hogy a tárlatot miként lehet beilleszteni az adott társadalmi környezetbe. A kiírásra benyújtott szakmai anyagoknak tartalmazniuk kellett, hogy milyen programokat szerveznek, milyenek a civil kapcsolatok, és hogy miként foglalkoznak a látogatókkal.

Érdekes volt az is, ahogyan felmérték a kastélyt. Gyulára érkezett egy svájci szakember, a bíráló­bizottság tagja, aki elsőként a már említett társadalmi beágyazottságról kért tájékoztatást – ezt egy látványos számítógépes prezentációval ismertették meg vele. Ezt követően tárlatvezetéssel, majd a guide készülékek segítségével tekintette meg a kastélyt. Volt egy másik felmérés is, de arról kevesebbet tudni, hiszen inkognitóban kereste fel egy szakember a látogatóközpontot.

A megmérettetés végkifejlete egy európai konferencia lesz Varsóban. A lengyel fővárosban bemutatkozhat a negyven intézmény, valamint a tapasztalatok cseréjének is helyet adnak.

Dombi Ildikó kérdésünkre kiemelte, a látogatóközpont 2016 márciusi megnyitása óta több mint 160 ezren keresték fel az Almásy-kastélyt. Az idei év is jól indult, hiszen például a januári látogatószám 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi esztendő első hónapjáét, s ha nem is hasonló nagy mértékben, de februárban is növekedést tapasztaltak.

Hazánkból egyébként a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum került még be a Top 40-be. A magyar kandidálók olyan intézményekkel versengenek, mint a bakui szőnyeg­múzeum, a tamperei Lenin Múzeum, a Lascaux-i barlang rekonstrukcióját bemutató központ, a lisszaboni kocsi­múzeum, a londoni Dizájn­múzeum vagy a Német Szövetségi Bank Pénzmúzeuma.

A kastély a vendégek és a szakma körében is elismert. Képünkön Dombi Ildikó és Fábián Tamás. Fotó: L. P.

Emberi kapcsolatok és 21. századi technika

– Az önkormányzat, a kivitelezők, Sz. Szilágyi Gábor, a kiállítás kurátora és dr. Virág Zsolt projektmenedzser valódi értéket és 21. századi környezetet teremtett a kastély felújítása során. Ezen adottságokat az emberi kapcsolatokkal igyekszünk tovább erősíteni – fogalmazott Dombi Ildikó. – Ennek érdekében igyekszünk minél többet beszélgetni a látogatókkal. Értekezleteinken, megbeszéléseinken pedig folyamatosan kerülnek felszínre újabb ötletek. Fiatal, kvalifikált, nyelvet beszélő munkatársaink folyamatosan kutatnak is, hogy minél több érdekességet tárjanak vendégeink elé. Szeretnénk szakembereink számára megteremteni a publikálás lehetőségét is.

A társadalmi kapcsolatokról szólva Dombi Ildikó a teljesség igénye nélkül elmondta, folyamatosan adnak otthont helyi és megyei civil szervezetek rendezvényeinek. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvánnyal is szerveztek közös programokat, ahogy az autizmus napján is mindig kékbe borul a kastély. A gyermek- és ifjúsági központtal közös dekorációt készítettek, és Böjte atya árváit is vendégül látták már. A kastély akadálymentesített, a fogyatékossággal élők ingyen látogathatják a kiállítást, számukra külön tárlatvezetést is szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában