jubileum

2018.06.18. 11:21

Már több újszülöttet is világra segítettek a zsadányi mentők

Idén húszéves Zsadányban a mentőállomás. Évente 1100-1200 esettel találkoznak a helyi mentők, akik az elmúlt két évtizedben több érdekes esettel is találkoztak. Voltak olyan időszakok, amikor szinte negyedévente segédkeztek szülésnél, születésnél. Mostanában nem ritka, hogy haszonállatok és mezőgazdasági gépek okozta sajnálatos balesetekhez kell szirénázva, villogva vonulniuk.

Licska Balázs

Botlik Tibor állomásvezető elmondta, hogy 1997. július 1-jétől próbajelleggel, egy gyulai kocsi kihelyezésével, 12 órában kezdődött a munka, majd hivatalosan 1998. február 1-jétől működik a helyi mentőállomás. Jelenleg két autó és azokon tizenkét szakember teljesít szolgálatot Zsadányban, szavatolva 10 ezer ember biztonságát Zsadány mellett Mezőgyánban, Geszten, Biharugrán, Körösnagyharsányban, Körösújfaluban és Okányban.

Botlik Tibor állomásvezető, Marton László gépkocsivezető, Bari Bertalan mentőápoló /A szerző felvétele/

– Az eltelt két évtized bizonyította a mentőállomás létjogosultságát – folytatta Botlik Tibor. Hozzátette, hogy évente 1100-1200 – azaz napi három-négy – esettel találkoznak, ezek között természetesen vannak olyanok, amikor nem a körzethez tartozó településen nyújtanak szolgálatot, besegítenek a szeghalmi, a sarkadi vagy éppen a gyulai kollégáknak. A húsz, pontosabban huszonegy esztendő leforgása alatt találkoztak érdekes esetekkel.

– A szülések, a születések mindig emlékezetesek maradnak, és volt olyan időszak, amikor szinte negyedévente előfordult, hogy mentők segítettek világra újszülötteket – mondta. Nemrég egy 14-15 éves, körösnagyharsányi lány gratulált a Facebook közösségi portálon a zsadányi mentők jubileumához. Nos, vele anno Harsányból indultak a kórházba a mentők, de végül csak a mentőállomásig, annak udvaráig jutottak, és dr. Egri Gyula háziorvos közreműködését kérték, aki nem volt rest cselekedni.

Mostanában jellemző, hogy haszonállatok okozta balesetekhez kell vonulnia a zsadányiaknak. Megtörtént, hogy szarvasmarha taposott meg, máskor ló rúgott meg egy embert. A szakember aláhúzta, nem árt vigyázni, hiszen egy megvadult, akár 400-500 kilogrammos jószág súlyos sérüléseket okozhat. Emellett a gépek is veszélyesek lehetnek, ha valaki nem elég körültekintő: a közelmúltban előfordult, hogy egy kombájn részlegesen amputálta egy ember lábát, akit aztán egy kisteherautóval, a platón vittek be a mentőállomásra a határból.

Botlik Tibor részletezte: gyakori, hogy szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőkhöz mennek. Emellett a zsadányi idősek otthona, a diakóniai központ is ad bőven feladatot, onnan szinte naponta érkezik riasztás. A közúti közlekedési balesetek viszonylag ritkák – a legforgalmasabb a 4219-es út –, ugyanakkor néhány esztendővel ezelőtt volt egy borzalmas tragédia Zsadány és Mezőgyán között egy kanyarban: egy kenyérszállító kocsi beleszaladt egy mezőgazdasági gépbe, az annak elejére szerelt vágóasztal pedig felnyársalta a sofőrt.

Botlik Tibor elmondta, hogy szombaton ünnepséget tartottak, illetve emléktáblát avattak annak tiszteletére, hogy az Országos Mentőszolgálat idén hetven-, a zsadányi mentőállomás pedig húszéves. A rendezvényen beszédet mondott Kárász László megyei vezető mentőtiszt, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, valamint Dudás Árpád polgármester, s Lázárné Papp Krisztina előadta egyik költeményét, amit a jubileum ihletett.

Vadonatúj helyre költöznének

Botlik Tibor állomásvezető­ – aki egyben Zsadány alpolgármestere is – lapunknak elmondta, hogy a mentőszolgálat és az önkormányzat egyaránt abban gondolkozik, hogy vadonatúj mentőállomást létesítenek a településen. Ugyanis a mostani állomás egy önkormányzati ingatlanban működik. A település a közelmúlt­ban felajánlott egy ingatlant az Attila király körúton ennek­ érdekében, illetve a mentőszolgálat részéről tervek ­születtek arról, hogy nagyjából mennyit kóstálna a beruházás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában