Orosháza

2018.06.19. 19:54

Lehet környezettudatosan is hulladékot gyűjteni

Egyre környezet­tudatosabbak az orosháziak. A szelektív szigetek már régóta betöltik funkciójukat a városban (természetesen van példa az állítás ellenkezőjére is). Amióta házhoz érkező szelektív hulladékgyűjtés is van, ugrásszerűen megnőtt az így begyűjtött hulladék mennyisége – tájékoztatott a városüzemeltetési zrt. vezérigazgatója.

Cs. I.

A szelektív hulladékgyűjtés Orosházán 2003-ban ­indult, 36 gyűjtősziget kialakításával. A lakossági igények hatására ma már 58 ­található a belvárosban, a lakótelepi részeken, a kertvárosban, a külső területeken.

– Tapasztalataink alapján a belvárosi, frekventáltabb területeken nagyobb tisztaságú a gyűjtőedényekbe ­helyezett csomagolási hulladék minősége, mint az eldugottabb részeken. Ezekre a területekre jellemző, hogy jelentősebb arányban fordul elő illegális hulladékelhelyezés. A szigetek körüli, illetve­ a gyűjtőedénybe vagy mellé elhelyezett hulladék (háztartási hulladék, építési törmelék, kibelezett hűtők, tévék, elhullott állat teteme) mennyisége állandó probléma. A közterület-felügyelők fellépése, illetve­ a város szelektív szigeteinek bekamerázása nyújthatna segítséget az ­illegális szemetelők visszaszorítása érdekében. Az illegális hulladék elhelyezése rendszeressé vált, ezért a szigetek környékének tisztán tartásáért hetente kétszer szervezünk gyűjtést – sorolta Benkő ­Ferenc vezérigazgató.

A Teréz utcai gyűjtősziget a problémás helyek egyike. A szerző felvétele.

A lakosság számára díjmentesen igénybe vehető sárga szelektíves gyűjtőedénybe papír, műanyag és fém csomagolási hulladék együttesen, ömlesztve helyez­hető. Az üveg csomagolási hul­ladék gyűjtésére továbbra is a szelektív hulladékgyűjtő ­szigeteken van lehetőség, ­valamint a 300 m² alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazónak is kötelező az általa forgalmazott termék­csoportból származó termékből és csomagolásában származó elkülönítetten gyűjtött csomagolási üveghulladékot átvenni 2018. január óta.

– A rendszer bevezetésével közel 45 százalékkal (2016-ban 359 070 kg, 2017-ben 514 190 kg) növekedett a lakosság szelektív hulladékgyűjtésre való hajlan­dósága.

Borítókép: Shutterstock illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában