lakossági összefogás

2018.06.24. 14:20

Közművekre várnak a Kastély-szőlőkben

Közművesítés hiányával küzdenek a Kastély-szőlők külterület lakói. Jelenleg társulat szervezésével, aláírás- és önerőgyűjtéssel igyekeznek megvalósítani álmukat, miszerint az Ormay sorra aszfaltos út kerülhet.

Vásári Erzsébet

Lakóközösségének problémájával kereste meg Hack Zsolt hírportálunkat. A férfi elmondta, hogy 2004-ben vásárolt telket külterületen, a Kankalin utcában, amire 2006-ban lakóházat épített. Ekkor az önkormányzat még arról tájékoztatta, hogy az Ormay sorról nyíló utcák hamarosan belterülethez fognak tartozni. Időközben, hozzá hasonlóan, jó néhány család építkezett még a területre, hiszen a korábbi három százalékról tíz százalékra nőtt a beépíthetőség, ami azt jelenti, hogy telkenként 82 négyzetméteres lakóingatlant lehet felhúzni. Jelenleg 260 telken 60-80 ingatlan és nyolc-tíz tanya található itt út, ivóvíz és minden közmű nélkül.

A Kastély-szőlők külterület lakói összefognak fejlődésükért, gyűlést szerveznek és aláírásokat gyűjtenek. /Fotó: Imre György/

A lakók szorgalmazására ugyan némileg elkezdtek felzárkózni az érintett utcák (­Juhász, Boglyás, Bárány, Legelő, Zsombék, Káka és Kankalin utca) a „városi” életmódhoz, de ez csak annyiból áll jelenleg, hogy öt éve kaphattak közvilágítást társulás létrehozásával, és többszöri megkeresésükre, az önkormányzat intézkedésére feltöltötték és tömörítették az Ormay sor útját.

Hack Zsolt hangsúlyozta: a megoldás számukra az említett útszakasz aszfaltozása lenne, amellyel együtt sebességkorlátozást is szeretnének, mert jelenleg ez egy külterületi út, ahol a megengedett sebességhatár 90 km/óra. Hozzátette, a nyári időszakban rendkívül forgalmas az ­Ormay sor, ami miatt a kisgyermekes családok és az idősek babakocsival és kerékpárral való közlekedése veszélyessé vált, továbbá küzdenek a házakat ellepő porral, télen pedig a nagy sárral.

Hack Zsolt jelenleg aláírásokat gyűjt az út elkészüléséért, és lakógyűlést szervezett, amire több mint száz család érkezett autóval, kerékpárokkal, babakocsikkal. Az itt élők úgy érzik, mintha a sínnel el lennének zárva, és a mögötte lakókkal nem foglalkozna a város. Elmondta, hogy bár tudja, a törvény csak a belterületeken való közművek biztosítását írja elő, de nem zárja ki, hogy a külterületen élők ivóvizet vagy aszfaltos utat kaphassanak. Bízik benne, hogy ez számukra megvalósulhat, és mindennapjaik könnyebben telhetnek majd.

A városháza arról tájékoztatta lapunkat, hogy Hack Zsolt többször megkereste már a hivatalt, melyben kérte a Kastély-szőlők külterületi városrész infrastrukturális fejlesztését és belterületté történő átminősítését. A kérelem egyik legfontosabb eleme az Ormay sor útépítése volt. Hozzátették, az önkormányzat elsődlegesen a belterületek kommunális igényeit igyekszik kielégíteni, tekintettel arra, hogy jelenleg is vannak olyan belterületi részei a városnak, ahol nincs víz, szennyvíz, vagy éppen az utak mintegy 17 százaléka nem rendelkezik szilárd burkolattal. Az önkormányzat a jelentős bekerülési költségek miatt csak külső, pályázati forrás bevonásával tudja ezen fejlesztéseket végrehajtani.

A lakóközösség tájékoztatást kapott arról, hogy amennyiben közművesíteni szeretnék ingatlanjaikat, vagy utat, járdát szeretnének építeni, lehetőség van társulási formában a megvalósításra, amelyhez az önkormányzat ütemezetten támogatást tud nyújtani. A lakóközösség társulási formája nem felelt meg a jogszabályokban előírt feltételeknek, így érvényesen beadott társulási kérelem jelenleg nincs elbírálás alatt.

Tudták, hogy mire számíthatnak

A Kastély-szőlők külterület­ ­Bárány utcai lakója, P. Erika ­elmondta lapunknak, hogy bár 90 km/óra a megengedett ­sebesség határa az Ormay soron, de amikor gyermekével sétál, az autósok mindig tekintettel vannak rá. Amikor közelebb érnek hozzájuk, lassítanak, óvatosan kerülik ki őket.

Elmondta, hogy a családjában van autó és motor is, melyekkel könnyebb a közlekedés, amióta javítottak az út minőségén. Ezt azonban a környékbeli utcákban nem tették meg, azok továbbra is tele vannak kátyúkkal, és ez nehézséget okoz számukra. Ezenkívül a járda rossz minőségét említette még, ami nekik a legnagyobb probléma.

Hozzátette, ők úgy építettek itt házat, hogy tudták, mi vár ­rájuk. A vízhasználatot például­ fúrt kúttal oldják meg, ami egyedül ivásra nem alkalmas, de főzni, mosni és tisztálkodni tudnak. Bár megszokták körülményeiket, mégis úgy gondolja, a közművesítés mindenki számára segítség lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában