születésnapi meglepetés

2018.05.21. 19:54

Könyvbemutató: Sanyi és Darinka egy közös úton

Orosháza Sanyi kedvesen mosolyog az emberekre, bringájával szélvészként száguld a városon át. Ha ismerőssel találkozik, egy nagy ölelés az illető jutalma.

Cs. I.

Zsíros Sándor Down-szindrómával él. Negyvenesztendős, születésnap­jára pedig gyógypedagógusától, Misák Darinkától egy könyvet kapott ajándékba, ami róla­, pontosabban kettőjük elmúlt huszonkét évéről szól. A könyvbemutatóra elkísérték Sanyit a szülei, és eljött Orosházára a könyv két lektora is.

A Sanyi – 40 éve Down-szindrómával élni című könyvet Misák Darinka írta. Amikor elkerült orosházi munkahelyéről, és ritkultak a minden­napi találkozások Sanyival, megígérte, megszületik a könyv. A gyógypedagógus egy korábbi­ beszélgetés során arra a kérdésre, hogy milyen minőségében írta meg a könyvet, elsőre úgy reagált: mint ember. Majd hozzátette, gyógypedagógusként is fontosnak érezte, hogy megossza azokat az érzéseket, melyek nélkül nem hatékony egy gyógypedagógus tevékenysége a Down-szindrómával élők fejlődésére, a két ember kapcsolatának elmélyülésére nézve.

Gyógypedagógusa­ írt könyvet a Down-szindrómás férfiról. A szerző felvétele

 

– Remélem, az olvasók is tudnak azonosulni azokkal az érzésekkel, örömökkel, fájdalmakkal, amiket Sanyi, a Down-szindrómával élő felnőtt érez. Csodálatos lényét kívánom bemutatni. Az volt a célom, hogy rámutassak arra a tényre, hogy a gyógypedagógiai segítés és támogatás, az emberség, a másik emberben ­való hinni akarás létfontosságú­ a pedagógiai életkísérésen ­belül – mondta a szakember.

– Ez a munka nemcsak egy maradandó, egyedi, nagyon szép születésnapi köszöntő, hanem tudományos igényességgel megfogalmazott hiánypótló szakmai segédanyag. A könyvben leírtak olvasása során – Sanyi életútjának nyomon ­követésével – egyértelműen­ meggyőződhetnek az olvasók arról, hogy az emocionalitás nagymértékben meghatározza­ a kognitív folyamatok intenzitását. A szeretet a legmagasabb rendű emberi alkotás – ­fogalmazott dr. Varga Imre kandidátus, aki a könyv egyik lektoraként ott volt a könyvbemutatón. Elmondta, ez a tudásátadás könyve, és reményét fejezte ki, hogy lesz folytatása is. Dr. Szabó­ Mihály kandidátus is lektorálta a kiadványt.

– Beteg gyerekek gyógyítójaként és laikus szemmel is az a véleményem, ez a könyv az emberségről, a humánumról és a szeretetről szól. Ajánlom a szakmának és az utca emberének is – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában