gyermekvédelem

2018.04.18. 11:26

Konfliktusban eszközként használják a szülők a gyereket

Egyre gyakrabban érkezik jelzés a szülők párkapcsolati problémái kapcsán kialakuló veszélyeztetettség miatt a gyermekvédelmi rendszerben dolgozó szakemberekhez. Az édesanyák és édesapák nem egy esetben a kettőjük között kialakult konfliktusok­ban, játszmákban eszközként használják gyermekeiket, amit ők a másik fél iránti sérelmeik miatt nem érzékelnek.

Papp Gábor

Megerősítési szándékkal több mint két éve, egészen pontosan 2016 januárjától országosan átformálták a gyermek­védelmi rendszert, és az intézményi keretek is változtak.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egységes szakmai szabályozó dokumentumot is kiadott arról, hogy gyermekbántalmazás vagy veszélyeztetettség esetén a jelzőrendszer tagjainak milyen protokoll szerint kell eljárniuk – nyilatkozta lapunknak Kiss Szabolcs.

A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének vezetője érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy a jelzőrendszer tagjai az oktatási-nevelési intézmények pedagógusai, a rendőrök, a védőnői szolgálat szakemberei, a házi gyermek­orvosok, a kórházi szociális munkások, valamennyi gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó intézmény munka­társai, valamint szeptember­től az iskolai szociális munkások is. Tágabb értelemben pedig e csoportba tartozik természetesen valamennyi állampolgár.

Komoly a felnőttek felelőssége. Illusztráció: Shutterstock

Ennek kapcsán a szakember megemlítette, hogy minden jelzés fontos. A bejelentéseket zárt módon kezelik, és több esetben bebizonyosodott, hogy a legapróbb dolognak is jelentősége lehet.

Gyulán a közelmúltban tartották meg a jelzőrendszer tagjainak éves tanácskozását, ahol az előző év tapasztalatait is összegezték, illetve javaslatok is elhangoztak.

Schneider Katalin, a gyulai család- és gyermekjóléti központ intézményegység-vezetője, és dr. Tóthné Nagy Julianna járási jelzőrendszeri tanácsadó elmondták, a városban tavaly 134 jelzés érkezett a jelzőrendszer tagjaitól.

Hiányzások és családi gondok

A szakemberek 39-szer már ellátásban részesülő gyermekekkel kapcsolatban jártak el, 63 alkalommal pedig elindították az ellátást, 32-szer nem volt szükség eljárás indítására. A jelzések 342 kiskorú gyermeket érintettek. A szakemberek kérdésünkre kiemelték, a legtöbb problémát az igazolatlan iskolai hiányzások és a családi konfliktusok okozták.

– Sok esetben a kialakult probléma szempontjából nem a szülők alacsonyabb iskolai végzettsége vagy anyagi helyzete a veszélyeztetettség fő oka, hanem a szülők közötti konfliktusok, amelyben a gyerekeket gyakran eszközként használják fel az anyukák és apukák egymás ellen, ami elvezet a gyermek veszélyez­tetettségéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában