Mézeskalács

2018.02.25. 15:33

Kínában is csodálták Kádár Manni kézműves remekeit

Egy békéscsabai mézeskalácsos munkái sok helyre eljutnak a világban, és van, amikor a készítői is bemutathatják, hogyan készül a gyönyörű és ízletes kézműves remek. Kádár Mannival beszélgettünk.

Jenei Péter

- Hogy indultatok el ezen az úton?

- A Békés Megyei Népművészeti Egyesület berkeiben ismerkedtünk meg a mézeskalács készítéssel a férjemmel. Akkor már mindketten tanultunk egy-egy mesterséget: Feri a fazekassággal ismerkedett, én pedig a gyapjúszövést tanultam meg, de volt valami hiányérzetünk. A 2014-es nyári táborban jött a felismerés. Abban az évben volt egy mézeskalácsos csoport is, a résztvevők egy héten át éjjel-nappal csak sütöttek, díszítettek. Mindannyian nagyon szerették. Mi csak szemlélők lehettünk, mert akkor az én feladatom a műhelyek és a tábori élet fotózása volt. Az érdeklődésünk és a lelkesedésünk még szeptemberben is tartott és Feri egy ebédidőben beíratott az akkor induló első mézeskalácsos képzésre. Így indultunk el az úton. A mesterséget Lázár Julitól tanultam. Juli az egyik legtehetségesebb mézeskalácsos, hihetetlen gazdag forma- és motívum világgal. ő inspirált minket, mondom ezt többes számban, hiszen Feri mindent megtanult tőlem és a következő évben a vizsgát is letette. Mindent nagyban kezdtünk, ahogy Julitól láttuk.

- Milyen megrendeléseket kaptatok, hova készítettetek mézeskalácsot?

- A kezdetekkor esküvőkre, akkoriban nagyon kedvelt volt a mézeskalács köszönetajándéknak. Ez úgy öt-hat évig tartott.

- Oktatjátok is a szakmát, szerveztek foglalkozásokat is?

- A Kézműves Szakiskola felnőttképzésében veszek részt, ahol a játszóházi képzésben szerepel a mézeskalács.

- Melyik alkotásotokra vagytok a legbüszkébbek?

- A mézeskalács szív változatai napjainkban c. kompozíciómra 2014-ben „ Magyar Kézműves Remek” címet kaptam. Többféle szív lett bemutatva – ahogy ez a névből is kiderül- és egy nagy tál is készült tele különböző szívekkel.

- Budapesten is megtalálhatóak vagytok a karácsonyi időszakban, ahol ha jól tudom, mindig kitaláltok valami új attrakciót is a kalácsok mellé.

- Tizenhárom éve veszünk részt a Vörösmarty téren a karácsonyi vásárban, ahol a mézeskalácsok és a képeslapok mellett igyekszünk valami meglepetéssel készülni a közönségnek. Feri már az első vásárunkra varratott magának egy szép öltözetet, amit a téli budapesti vásárra „csak” téliesíteni kellett. A nagy bajuszos, mosolygós, cilinderes fickó a turisták kedvence lett. Azóta is minden évben igyekszünk nemcsak az Ő öltözékét továbbfejleszteni, hanem a standunkat is évről évre megújítani, színesíteni. Ennek egyik momentuma volt az, amikor Feri óriáskezűt varázsolt magából. Nagyon imádták a vásárlók. A legutóbbi vásárban újabb ötlettel állt elő: – mivel nagyon szeretnek vele közös fotót készíteni a turisták – akkor ő is készít velük selfie-t, persze leginkább a széparcú hölgyekkel. Negyvennél is több ország hölgy vásárlójával fotózkodott, melyek között a legtávolabbi egy Puerto ricoi hölgy volt. Óriási dolog számunkra, hogy a világ szinte bármelyik pontjára eljutnak a mézeseink.

- A mézeskalácsotok is eljutott távoli országokba is, ha jól tudom Kínában is készítettetek az embereknek...

- Igen, már nemcsak a mézeskalácsaink jutnak el távoli országokba, hanem mi magunk is többször megjártuk Kínát. Először 2015-ben Feri volt Guiyangban és Pekingben egy-egy expón. 2016 nyarán én jártam több kézműves társammal egyetemben a 9 milliós Ningbo városában egy kulturális expón. Ferit abban az évben újra vendégül látták Guiyang városában. A tavalyi év során kétszer is lehetőségem nyílt újra elrepülni Ázsia túlsó részére. Mindkét utam a NESZ közreműködésével és a Pekigni Magyar Kulturális Intézet meghívására jöhetett létre, és időpontjuk a karácsonyi felkészülési időszakra esett. Azt, hogy elmehettem, az előbb említett szervezeteken kívül a páromnak köszönhetem, aki szerint a munka meg fog várni, a lehetőséggel pedig élni kell. Így szeptember végén a selyem városában Hangzhouban jártunk két kézműves társammal, ahol az expo témája az innováció volt. Ennek keretében a magyar kézművesség is bemutatkozhatott. Mesterségbemutatókat tartottunk, illetve lehetőség volt a termékek árusítására is, bár túl sok dolog nem fért az úti csomagba. Nagy érdeklődéssel és tisztelettel fogadták a bemutatott tevékenységeket.

- Hogy tetszett neked Kína?

- Kína egy fantasztikus ország, monumentális méretekkel. Csodálatos helyeken jártam, pl. a Nagy Falnál, A Tiltott Városban, az Ég templománál, Hangzhouban a Nyugati tónál, a Harmónia Pagodánál, a Nagy-csatornánál. Nagyon élveztem az ottlétet, és rendkívül kedvelem a gasztronómiájukat.

- A harmadik látogatásod alkalmával melyik városba jutottál el?

- A Magyar Kulturális Intézet rendezett Pekingben Karácsonyi Kulturbazár néven egy négy hétvégéből álló programsorozatot, összekapcsolva az eseményt a Minzu Hotelben zajló magyar gasztronómiai hónappal. Két helyszínen nyílt lehetőségünk a mesterségünket bemutatni: az egyik a GALAXY SOHO volt, ahol az Intézet működik. Az itteni program érdekessége az volt, hogy magyarul tanuló kínai egyetemisták jöttek hozzánk kipróbálni a mézeskalács díszítést és a gyöngyfűzést. /Minden hétvégén két kézműves mutatkozhatott be./ Meglepően sokat tudtak az országunkról és nagyon érdeklődőek voltak. Megkérdezték, hogy honnan jöttem, majd rajzoltak egy kis térképet, amin megmutatták hol van Békéscsaba. Természetesen ezzel belopták magukat a szívembe. Ügyesen elsajátították az írókázás technikáját és örömmel, bátran próbálkoztak magyarul megszólalni. A szép együtt töltött estét fotókon is megörökítettük. A másik helyszín maga a Hotel volt, ahol három napon keresztül bemutatóztunk, illetve játszóházi foglalkozásokat tartottuk. Itt minden korosztály megfordult nálunk: voltak 4-5 éves gyermekek a szüleikkel, a szálloda vendégei, fiatalok és idősebb hölgyek, urak egyaránt.

- Felfedeztél valamit, amit esetleg majd hasznosítani tudsz itthon?

- Az innovációs expón sikerült megcsodálnom, hogy milyen rendkívüli módon és sokszínűen éltetik tovább az ősi motívumaik szín és mintakincseit. Pl. egy régi kínai váza kék madarai megjelennek a mai modern tárgyakon a telefontoktól, a celluxhoz hasonló ragasztó keskeny szalagján, a gyerekek tolltartóján vagy egy csodás női ékszer kollekció minden darabján. Itthon is sok pozitív példa van már pl. a magyar hímzések motívumainak továbbéltetésére, átdolgozására, de még sokat tanulhatunk ezen a téren a kínaiaktól. A hozzánk hasonló kézművesek közül egy férfi ügyessége tetszett leginkább, aki olvasztott cukorból készített sárkányt, pillangót, és sok mindent, amikből nyalóka született végül. Minden alkalommal elbűvöl Kína, örömmel megyek majd újra, ha meghívnak.

Beküldött képek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában