katasztrófavédelem

2018.06.19. 08:31

Kiemelten kezelik a tűzvédelmet az aratási időszakban

A nyári időszakban tűzvédelmi szempontból a legveszélyesebb munkafolyamat a szemes termény betakarítása és a terményszárítás.

A békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség évről évre felveszi a kapcsolatot az mezőgazdaság érintett szereplőivel és tájékoztatja őket, mennyire fontos a betakarítási munkálatokban résztvevő erőgépek előzetes műszaki ellenőrzése, az aratásra, illetve a tarló és a növényi hulladék égetésére vonatkozó szabályok ismerete és betartása – írja a katasztrófavédelem.

Fotók: Katasztrófavédelem

A tűzesetek megelőzése érdekében a kirendeltség szakemberei a munkák megkezdése előtt több alkalommal is tűzbiztonsági konzultációkat tartanak a gazdálkodók részére. A konzultációkon sok más mellett szó esik a betakarítással kapcsolatos tűzesetek tapasztalatairól, valamint a hatósági jogszabályi változásokról. Felhívják a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a teljes aratási időszakban fontos a tűzvédelmi előírások betartása, a tűzesetek megelőzése, hiszen a legkisebb tűz is komoly károkat okozhat.

 

Júniusban és júliusban a kirendeltség munkatársai több alkalommal is ellenőrzik, hogy mennyire tartják be s gazdálkodók az aratás tűzvédelmi szabályait. Az ellenőrzések során egyebek mellett vizsgálják, hogy készenlétben van-e szükséges számban tűzoltókészülék, elvégezték-e a mezőgazdasági erő- és munkagépek műszaki ellenőrzését, érvényesülnek-e a dohányzásra vonatkozó szabályok, ellenőrzik az erő- és munkagépek kipufogó-vezetékeinek műszaki állapotát, a tartalék üzem- és kenőanyagok elhelyezését, valamint az egyéb tűzvédelmi szabályokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában