Gyula

2018.10.20. 06:50

Kevés is elég ahhoz, hogy valakiből jó gazda és felelős állattartó váljon

Elérkezett az ősz. Míg nekünk, embereknek a gesztenyegyűjtésről, a vitaminkészleteink feltöltéséről szól ez a sárgásbarna évszak, addig a legjobb barátaink az új kalandok, „kapcsolatok” keresésére kapcsolnak rá.

N.-L. V.

Szívük (és természetük) szerint a kertből kimászva, vagy a kinyíló kerítésajtó mellett kiszökve vágnának bele a nagy kalandba. Hogyan tehetünk az ellen, hogy négylábú társaink otthonuktól távol kóboroljanak ivarzáskor? S hogyan kerülhetnek leghamarabb vissza a családi fészekbe? A gyulai állatorvos, Csonka Barbara ad néhány jó tanácsot a felelős állattartáshoz.

Egyre többen tartanak kutyát hazánkban. Az országos trend a Viharsarkot sem kerülte el, Gyulán is megnőtt az ebtulajdonosok száma az elmúlt években. Az állatbarátok között sokan jó gazda gondosságával törődnek állataikkal, de vannak, akik némi hiányossággal bírnak ezen a téren. Utóbbiról a városban kóborló kutyák is pontos képet mutatnak.

Ha valaki nem találkozott még az úttest közepén ácsorgó, a városban pánikszerűen fel-alá mászkáló ebekkel, érdemes meglátogatnia a legismertebb közösségi oldalt, ahol naponta több fotót is feltöltenek a felhasználók gazdájukat kereső, elárvult négylábúakról.

Csonka Barbara és Szuzi évek óta vigyáznak egymásra. Fotó: Kiss Zoltán.

Tavasszal és ősszel, a párzási időszakban a szokásosnál is több kutya szökik el otthonról. S bár a felelős állattartás számos pontból áll, Csonka Barbara néhány kiemelését tartotta fontosnak: többek között az ebek mikrocsippel való ellátását, az oltások beadatását, az ivartalanítását, nevelését és az állat számára megfelelő körülmény megteremtését.

– Sokszor azért nem kerülnek haza az elszökött kutyák, mert nincs bennük mikrocsip, vagy van, de helytelen adatok találhatók a rendszerben. Állandó és talán a legnagyobb probléma, hogy nincs a csiphez rendelve telefonszám, amin könnyen értesíteni lehet a tulajdonost. Állatorvosi hibából kifolyólag pedig előfordulhat, hogy az eszköz berakása után nincs regisztrálva az állat a Petvetdatán. Ezt elkerülendő minden gazdinak azt ajánlom, hogy a beavatkozást követően ellenőrizze le otthon az online elérhető adatbázisban a kis kedvencének adatait. Ezen felül nagy segítség az ebek hazajuttatásában a bilétára gravírozott telefonszám is – sorolta el az állatorvos.

Sarkalatos pont a kerítés, a kert állapota is. Fontos, hogy a gazdák biztonságossá tegyék a kedvenceik életterét, s megakadályozzák, hogy a kutyák elhagyják a területüket. A kocsival való kiállás ideje alatt pedig úgy előzhető meg a szökés, ha a felfedező kedvűbb ebeket láncra kötik arra a néhány percre.

– Minimális emberi odafigyeléssel meg lehet előzni, hogy szökős legyen a kutya. Például sétáltatáshoz sem ajánlott csak úgy kiengedni a portáról, ugyanis ezzel hozzászoktatjuk ahhoz, hogy magától, szabályok nélkül elhagyja a területet. Négy hónaposan valószínűleg nem megy tovább pár méternél, de ivaréretten már biztosan nem fog megállni, ezért egészen kiskorától kezdve meg kell tanítani neki, hogy nem startolunk ki, ha nyílik az ajtó – fogalmazott Csonka Barbara.

A szakember szerint éppen ezért az ivartalanítással sem érdemes sokáig várni. Még az első ivarérés környéke előtt ajánlott ezt megtenni, ugyanis a párzási időszakban jóval nehezebb megakadályozni a szökést. A műtét után a négylábúak nyugodtabbá válnak, kevésbé lesznek hajlamosak a kóborlásra.

S mit tehetünk, ha az óvatosság ellenére elveszik otthonról a család kedvence? Érdemes valamelyik állatorvost felhívni, írja be a rendszerbe a csipszám mellé, hogy keresik a kutyát, így, ha valaki megfogja és elviszi egy doktorhoz, azonnal látható a megjegyzés.

Sok kutyában máig nincs mikrocsip

Hazánkban hat éve kötelező minden kutyát ellátni mikrocsippel, ennek ellenére rengeteg állatban nincs benne az egyedi azonosítására szolgáló eszköz. Mindez azért is problémás mert a csipnélküliség egyet jelent azzal, hogy ezen ebek veszettség ellen sincsenek beoltva. Így egy esetleges emberre támadáskor, balesetkor a humán orvos nem lehet biztos abban, hogy az állat veszett vagy sem, ezért nincs más választása, minthogy megkezdi a 6–7 vakciánból álló veszettség elleni védőoltás beadását, ami egy nagyon fájdalmas kezelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában