beruházás

2018.12.12. 10:57

Kétszázötven munkahelyet teremt a Linamar Békéscsabán

A Linamar Hungary Zrt. 17,6 milliárd forintos autóipari beruházást telepít Békéscsabára – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány a fejlett technológiára, a kiemelkedő hozzáadott értékre és a 250 új munkahelyre tekintettel 3,9 milliárd forinttal támogatja a beruházást. 

Fotó: Lehoczky Péter

A Linamar Hungary Zrt. a stratégiai céljaival összhangban, újabb technológiák bevezetését, termelőkapacitások növelését fogja megvalósítani a kormány egyedi döntése alapján megvalósuló „Elektromos hajtáslánc gyártás és kapacitásbővítés” pályázat keretében, ezáltal erősítve pozícióját az e-mobilitás terén.

A beruházás része az a 17,6 milliárdos pályázat, aminek részeként a vállalat gépbeszerzést és munkahelyteremtést valósít meg. A céget a kormány a fejlesztés megvalósításában 3,892 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesíti.

Szijjártó Péter. Forrás: MTI

– A 10 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban a kanadai hátterű vállalat saját fejlesztésű elektromos hajtásláncot állít elő a német Daimler megrendelésére. A Linamar 1500 magyar kis- és középvállalkozást lát el megrendelésekkel, együttműködési megállapodást kötött duális képzésre a debreceni, a miskolci és a szegedi egyetemmel, új beruházása pedig azt igazolja, hogy Magyarország sikeresen állt át az új autóipari korszakra – közölte Szijjártó Péter.

A Jedlik Ányos Terv kidolgozásával – mint fogalmazott – Magyarország a térségben elsőként alkotott elektromobilitási programot, ennek köszönhetően árammal hajtott járművekkel is átjárható, az ilyen autók elterjedését kormányzati támogatások segítik. A világgazdaság jövőjét az autóipar határozza meg, a magyar nemzetgazdaság sikere ezért azon múlik, hogy újabb gyártók és fejlesztők befektetéseit tudja megszerezni – emelte ki a miniszter.

A térség fideszes országgyűlési képviselője a közúti és vasúti fejlesztéseknek köszönhetően egyre több vállalat megjelenésére számít. Herczeg Tamás a nyomda- és csomagolóipar, a mezőgazdasági feldolgozóipar és a gépipar beruházásait kiemelve hangsúlyozta, hogy Békés megye már nem kiaknázatlan terület a befektetők szempontjából sem. Sürgette azonban a felzárkózás felgyorsítását, hiszen a térség termelése továbbra is elmarad az országos átlagtól, miközben munkaerő-tartalékai még mindig jelentősek.

Herczeg Tamás. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A projekt által az Orosházán és Békéscsabán jelenlévő vállalat harmadik telephelye jön létre, ahol nemzetközi szaktudás és technológiai erőforrások együttesével saját fejlesztésű elektromos hajtáslánc gyártásba kezd, részt vállalva az autóipar nagy átalakulásában.

Az új, 10 000 négyzetméteres csarnokban 250 munkavállalót foglalkoztatnak majd. Az új épületben az irodák mellett étkező, öltöző valamint parkolóhely is kialakításra kerül. A csarnok építése már elkezdődött és várhatóan 2019 augusztusában fejeződik be. A Linamar csoport ezzel a fejlesztéssel ismét bővíti termékkörét, új vevőkkel kerülnek közvetlen értékesítési kapcsolatba, ami további portfólió bővítést eredményez, elsősorban a jövő szempontjából különösen fontos elektromos hajtáslánc gyártása terén.

A projekt által teremtett 6 éves többlet árbevételi lehetőség meghaladja a 127 milliárd forintot.

Havasi Csaba. Forrás: MTI

– Az e-mobilitás fejlesztése a Linamar Corporation-nek kiemelt stratégiai célja, aminek magvalósításához az európai régióban Magyarországot választotta. Ez a technológiai fejlesztés a Linamar Hungary Zrt. hosszú távú növekedését és nemzetközi versenyképességét alapozza meg. A régió egyik fő foglalkoztatójává vált, számos kis- és középvállalkozást emelt stratégiai partnerévé. Mindemellett színvonalas, jövőbe mutató projektjeivel folyamatosan törekszik a magas fokú innovációra és arra, hogy ebből a fejlődésből a térség is kivehesse a részét – emelte ki a Békés Megyei Hírlapnak Havasi Csaba vezérigazgató.

A Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója a fejlesztést azzal indokolta, hogy a vállalat helyszűkével küzd Magyarországon az autóipar bővülése miatt. Havasi Csaba közölte, hogy a beruházástól 6 év alatt 127 milliárd forintot meghaladó többlet árbevételt várnak, a beszállítóknál pedig új munkahelyek százai jöhetnek létre. A békéscsabai üzem a Linamar harmadik telephelye és negyedik gyára a régióban, európai e-mobilitási bázisaként a hosszú távú versenyképességet biztosítja – tette hozzá.

A kanadai székhelyű Linamar Corporation világszerte 60 gyárban 29 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországi vállalata, a Linamar Hungary Zrt. 2699 munkahelyet tart fönn. Árbevétele 602 millióról 58 milliárd forintra nőtt 1992 óta, fejlesztéseik értéke meghaladta a 34 milliárd forintot 2010 óta, beszállítóiknak tavaly majdnem 30 milliárd forintot fizettek ki, termékeik 85,7 százalékát külföldön értékesíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában