rablás

2018.02.23. 08:25

Késsel a torkán, csendben tűrt a megtámadott kevermesi nyugdíjas

Elképesztő és elvetemült bátorságra, pofátlanságra vall annak a fiatal rablónak a magatartása, aki háromszor tért vissza egy kevermesi nyugdíjashoz. Sejthetik az olvasók, nem a segítségnyújtás motiválta a bűnözőt, hanem a haszonszerzés. A helyiek ismerik az áldozattá vált, szerényen élő férfit és azt is, akit a bűncselekmények után a rendőrség elfogott Budapesten.

Felelnie kell a 23 éves kevermesi rablónak a tetteiért. A településen csak B13-nak nevezik azt a környéket, ahonnan a férfi elindult „bűnözni”. Nem is egyszer. Van annak az utcának egyébként tisztességes neve is, de az ott élő néhány, bűnös életvitelű illető miatt – egy francia akciófilm (A bűnös negyed) után szabadon – B13-nak nevezik azt a vidéket.

A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói azonosították a gyanúsítottat és olyan információhoz jutottak, hogy a fővárosban rejtőzködhet. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának rendőreivel február 20-án, Budapesten elfogták T. Ivánt, majd Mezőkovácsházára vitték, ahol bűnügyi őrizetbe vették rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a kevermesi férfit.

Mint arról lapunk is beszámolt, T. Iván (már őrizetbe vette a rendőrség) 2017 decemberében rúgta be az ajtót a Deák Ferenc utca egyik házában. Kést szorított a házban élő férfi nyakához és megöléssel fenyegette, miközben pénzt követelt. 2018 januárjában (miután megérkezett a nyugdíj) ismét megjelent és ismét fenyegetőzve közölte a férfival, megöli, ha nem ad neki pénzt. Ahogy először, úgy a második támadáskor is adott a rablónak több ezer forintot, ám a rendőrséget se először, se januárban nem értesítette a sértett. 2018 február 3-án este ismét megjelent nála a támadója és ugyanúgy fenyegette, mint korábban. Ezután fordult a rendőrséghez Pista. Vagyis Fekete István, akihez a polgármesterrel indultunk.

A megtámadott férfinél talált késsel fenyegetőzött a rabló. Pista nem mert szólni a rendőröknek.

Az utca, amibe összkerék-meghajtású, magas építésű járművel kanyarodtunk be, az egyetlen sáros utcája a településnek. Nagy a csend erre, a sár annál nagyobb. Mint egy szabálytalan sorminta: 2 lakott ház, 3 romhalmaz, 2 üres porta... Egy romos, düledező házhoz tartottunk.

– Pistának annyiszor javasoltuk, éljen a lehetőséggel, helyet adunk neki az otthonházban. Hajthatatlan – mondta Lantos Zoltán, majd beszólt a szerény hajlékba. Botra támaszkodva lépett ki Fekete István. A polgármester most is győzködni próbálta, ám a férfi csak hárított. A ház parányi helyiségében ágyára ült, úgy mesélt tovább.

– A konvektort is a polgármesternek köszönhetem, így jó meleg van idebenn. Amikor jött a rabló, már aludtam, hiszen 12 féle gyógyszert szedek. Ott, az asztalon lévő egyik kést szegezte a nyakamnak. De azt a rendőrök elvitték magukkal. A rabló meg elvitt 3 kiló párizsit a hűtőből és 1,5 kiló tepertőt is – sorolta kirablásának a történetét. Arra is magyarázatot adott, miért nem szólt az első támadás után senkinek.

– Nem mertem. Féltem...

Pista nem titkolja, hajdan nagyon szerette az alkoholt, ami alaposan megbetegítette. A régi, szép időkben kőművesként dolgozott. 19 éve nem nyúl a pohár után. Meghaltak a szülei, az öccse. Azóta egyedül van, s beteg. Kíváncsiak voltunk, miért nem rendezgette a háza táját, hiszen félelmetesen düledezik... Elárulta, nincs kedve. Látogatja a családgondozó, viszik neki az ételt is. Boltba maga jár, kisétál a sarokig. Nápolyi a kedvence.

– Velünk kell jönnöd, ez a ház nem biztonságos, ráadásul nagy hideget jósolnak – próbálkozott újra és újra a polgármester. Pista a sokadik szó után megadta magát. Csomagolt.

Előzetesben az elkövető

A Battonyai Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt az előzetes letartóztatását kezdeményezte annak a 23 éves férfinak, aki 2017 decembere és 2018 februárja között háromszor rabolta ki az egyedül élő sértettet Kevermesen – tájékoztatta hírportálunkat dr. Veress Gabriella megyei főügyész pénteken.

Az előzetes letartóztatás kezdeményezésére azért került sor, mert miután a férfi a nyomozó hatóság látókörébe került, ismeretlen helyre távozott, majd elfogatóparancs alapján fogták el Budapesten. Az elkövetett cselekmény 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így fennáll a veszélye annak is, hogy a gyanúsított szabadlábon a hatóságok elől ismét megszökne vagy elrejtőzne. A sértett életkora, egészségi állapota és a gyanúsítottal azonos településen lévő lakóhelye alapján attól is tartani lehet, hogy a terhelt megfélemlítené, befolyásolná a sértettet vallomása megtételében. A rövid idő alatt három alkalommal történt elkövetés, valamint a gyanúsított rossz anyagi helyzete alapján nem lehet kizárni azt sem, hogy szabadlábon újabb bűncselekményt követne el.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség álláspontjával egyetértve a terhelt előzetes letartóztatását egy hónapi időtartamra elrendelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában