Gyomaendrőd

2018.10.15. 11:20

Kertet mentettek: metszettek, vetettek, szüreteltek a diákok

A Bethlen Gábor Mezőgazdasági Iskola kezdetek óta részt vesz a Mentsünk meg egy kertet programban, melynek során az intézmény diákjai arra vállalkoznak, hogy településeinken felkutatják és segítenek rendbe tenni azokat a kerteket, amelyek elhanyagoltak vagy tulajdonosaik egyedül már nem tudták megművelni azokat. A fiatalok idén egy idős házaspárnál tették magukat hasznossá.

Balázs Anett

Intézményünk minisztériumi fenntartású iskolaként is szívügyének érezte azt, hogy részt vegyen ebben a kezdeményezésben. Mivel régóta jó kapcsolatot ápolunk a helyi kertbarátkörrel, egyértelmű volt, hogy a program keretén belül azoknak az idős embereknek segítünk, akik valamilyen okból kifolyólag már nem tudják megfelelően gondozni kertjüket. Így esett a választás többek között Nagy Endrére és feleségére, akik régóta támogatják iskolánkat – tudtuk meg Davidovics Lászlótól, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójától.

A Bethlen iskola tanulói a kerti munkával jó példát mutatnak kortársaiknak. A szerző felvétele.

Nagy Endre és felesége, Zsuzsanna negyven éve gondozták a háztáji területet, de emellett egy hétvégi kertet is fenntartottak, amit azóta már eladtak. Mindig maguknak termelték meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Nem is kellett a piacra vagy üzletbe járni, ha az ebédhez valót kellett összeszedni. Azonban a házaspár egészsége megromlott, gyermekeik pedig elköltöztek.

– Ha a fiatalok nem jönnek, akkor bizony ma már csak a gazt nézhetnénk az udvaron – fogalmazott Nagy Endréné.

A diákok a szezonális munkáknak megfelelően látják el az aktuális feladatokat. Patronáló tanáraik irányításával előkészítik a talajt, vetnek, metszenek, növényápolást végeznek, valamint szüretelnek, betakarítják a termést és gondozzák a virágoskertet.

– Meggyet és szilvát is szedtünk. Ez utóbbi most a hordóban érlelődik. Nagyon kellett vigyáznunk, hogy levél ne kerüljön közé, mert nem lesz belőle finom pálinka. Zsuzsa néni megígérte, hogy kóstolót is kap belőle, aki betöltötte a 18. életévét, de fagyizni is meghívott minket a nyáron – mondta el Kiss Imre, az egyik diák.

Kitüntetést is kapott az iskola

A Ments meg egy kertet mozgalom 2016-ban indult, mikor Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kihirdette a kertészkedés évét. A program ötletadója Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere volt, aki A legszebb konyhakertek projektjével ugyancsak figyelemre méltó eredményeket ért el. A Ments meg egy kertet is annyira sikeresé vált, hogy azóta is minden évben újra kiírja a minisztérium.

A program egyik célja, hogy a magyar embereket a hazai zöldség, gyümölcs fogyasztására, termelésére, vásárlására ösztönözzék. A másik célkitűzés, hogy minél több területet vonjanak be újra a termelésbe a fiatalabb generáció segítségével.

Davidovics László elmondta, a tanulók lelkes, segítő munkája minden évben meghozta a gyümölcsét. A kertek újra kivirultak, a tulajdonosok boldogok voltak. – Ennek köszönhetően a program kezdete óta évente, a fővárosi díjátadó ünnepségen jól szerepelt iskolánk, és Földművelésügyi Minisztériumi elismerésben részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában