hasznos tanácsok

2018.03.17. 10:23

A kertészek diótöréssel várják az igazi tavaszt

A márciusi kerti aktualitásokkal kapcsolatban hasznos tanácsokat adott Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke.

Nyemcsok László

Hankó János elmondta, nagyon fontos, hogy mindig alkalmazkodjunk az időjáráshoz, és csak a megfelelő időben végezzük a kerti munkákat.

–  Akkor metsszünk, ha napközben nincs fagypont alatt a hőmérséklet – mondta az elnök. – A hideg napok elmúltával feltétlenül kezdjük meg a gyümölcsfáink metszését, a szőlőről és a bogyósokról se feledkezzünk meg. Ugyanakkor nem kell kapkodni, semmivel sem vagyunk elkésve. Figyeljünk oda, hogy a szakmai ismérveket betartva végezzük el a megfelelő metszéseket, a levágott nyesedéket minden esetben gyűjtsük össze és szállítsuk el a területről.

A metszés után feltétlenül végezzük el a lemosó permetezést, hiszen ez a munkafolyamat is fontos része annak, hogy kiváló termést érjünk el a növényeken. Ezt szélcsendes időben végezzük, amikor a hőmérséklet lehetővé teszi azt, hogy a vegyszer megszáradjon az ágakon, gallyakon. A megfelelő szereket kérjék a gazdaboltokban, mert már válogatni lehet közöttük.

Hankó János kitért arra, már a konyhakertekben is elkezdhetünk tevékenykedni, hiszen ha még nem vetettük el a gyökérzöldségeket, akkor megtehetjük. A későbbiekben pedig vethetjük a spenótot, sóskát, spárgát, zöldborsót.

Aki szeretne még gyümölcsfát, szőlőt, málnát, szedret, ribizlit, köszmétét ültetni, az megteheti. A díszkertekben vermeljük ki a rózsákat, a díszcserjéket vágjuk vissza. A gyepet szellőztessük, és utána műtrágyázzuk be. Aki füvesíteni szeretne, végezze el a terület totális gyomirtását, majd 10–14 nap elteltével kezdje meg a talaj előkészítését a vetésre.

Hankó János megjegyezte, amíg az időjárás nem alkalmas a kerti munkákra, addig az ősszel összegyűjtött diót megtörhetjük, a héját fűtésre, a dióbelet evésre, sütésre hasznosíthatjuk.

Hankó János is a diót töri. Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában