békés

2018.09.24. 11:24

Kacsákat öltek meg a romház patkányai

Patkányok lakta és gyakran csövesek bitorolta romházzá vált egy évek óta üresen álló, elhagyatott lakóépület Békésen, a Kopasz utcában. A szomszédokat és a környéken élőket egyre inkább nyugtalanítják az évről évre romló és egyre több bosszúságot okozó körülmények.

Papp Gábor

A háznak sokáig jó gazdája volt, aki rendben tartotta mind az épületet, mind a környezetét – elevenítette fel a helyszínen a probléma előzményeit Mucsi András önkormányzati képviselő, akit a közelmúltban kerestek meg környéken élők a kérdéssel kapcsolatban.

Az ingatlant azután egy új tulajdonos vásárolta meg, aki azonban nem tudta fizetni lakáshitelét, így az utcában élők információi szerint a ház a kölcsönt nyújtó pénzintézethez került, s ezzel párhuzamosan, mintegy fél évtizede üresen maradt. Ekkortól jelentkeztek a sokasodó problémák.

A szomszédok, illetve a közelben élők – Kudlák Dávid, Vetési János, majd a beszélgetéshez később csatlakozó Rácz László – lapunknak elmondták, a gondok egy részét az elszaporodott rágcsálók okozzák. A patkányok gyakran megjelennek a környékbeli ingatlanokban, s akad olyan a közelben, akiknek több kacsáját megölték az állatok. A környékbeliek azonban önmagában is nyugtalanítónak tartják a rágcsálók jelenlétét. Többen próbálnak saját telkükön patkányméreggel védekezni, de ez csak részben jelentett eddig megoldást.

Mint hozzátették, van más közegészségügyi része is az anomáliáknak. Egy időben voltak, akik – ki tudja honnan – elhullott állatokat vittek a házba. A bűz és a dögök miatt a helyieknek meg is kellett tenniük a szükséges ellenlépéseket.

Fotó: Lehoczky Péter

Az üresen álló ingatlanban időről időre megjelennek különböző emberek. Előfordul, hogy gyerekek sétálnak be az omladozó épületbe, máskor csöves kinézetű alakok veszik átmenetileg birtokukba.

– Megtörtént, hogy eléggé bódult, szinte önkívületi állapotban néhány fiatal ült körülbelül egy órát az ablakban, majd elmentek – tette hozzá Kudlák Dávid. Ugyanakkor vélhetően más idegenek is elég gyakran megszállják éjszakánként a házat, amit a hangoskodás és a kutyák ideges ugatása is alátámaszt. Kudlák Dávid elmondta, télen megtörtént, hogy a hóban lábnyomok vezettek a portájukig. A házaspár két éve lakik ott, és folyamatosan fotókat is készítettek arról, miként romlott az épület állapota hónapról hónapra. A helyiek beszámoltak arról is, hogy néha elektronikai hulladékkal is beállítanak a romházba emberek. Egy hűtőt például az ingatlanban vertek szét.

Mint említettük, az épület állapota fokozatosan romlik, s bár még apró jelek utalnak arra, hogy a korábbi tulajdonos rendben tartotta, a ház egy része már beomlott, a tető is megsüllyedt. A fák, cserjék több helyen benőttek az útra. Ezek a folyamatok pedig az idő múlásával egyre karakteresebben jelentkeznek majd.

Vetési Jánosék hozzátették, a közelben található ingatlanok is fokozatosan veszítenek az értékükből a körülmények, a csúfuló utcakép miatt.

Mucsi András hangsúlyozta, mindent el fog követni, hogy a rendkívül összetett problémára megoldást találjanak. A néhány nap múlva esedékes testületi ülésen is fel fogja hozni a témát, és több fórumon is elkezdik keresni a lehetőségét, hogy orvosolják a gondokat.

Muronyban megoldást találtak

Az üresen álló házak problémája a megye legtöbb településén létezik. Néhány hete egy más aspektusból lapunkban is foglalkoztunk a kérdéssel, egy békési fiatal pár ötletét bemutatva.

Muronyban néhány évvel ezelőtt hasonló módon egy pénzintézet tulajdonában álló ingatlannal kapcsolatban merültek fel gondok. Ott elsősorban az bosszantotta a helyieket, hogy az épület udvarát senki nem gondozta, a parlagfű elburjánzott. Mindez természetesen zavarta az allergiásokat, a környéken élők pedig az alaposan elrontott utcaképet nehezményezték.

– Több levelezést is folytattunk a pénzintézettel, közben pedig mivel nem volt mire várnunk, lekaszáltattuk a parlagfüvet – emlékezett vissza az eseményekre Fekete Ferenc polgármester. – Azonban mivel ez csak átmeneti megoldás volt, tovább egyeztettünk, és végül a ház ismét gazdára talált, ami jelentős előrelépésnek számított és a korábbi visszás helyzetet is orvosolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában