közmunka

2018.02.17. 17:57

Jó teljesítményükkel kiérdemelték az előrelépést

Tíz közmunkában, illetve közfoglalkoztatásban eltöltött év után kapott állást a mezőberényi önkormányzat cégénél Reszelő Dezső. A 60 éves férfi, ha kellett, csúszott-mászott munka közben, és ezzel nemcsak kiérdemelte vezetői elismerését, hanem előre is léphe­tett. Hasonlóan alakult ­Lakatos János sorsa is, aki nyolc közmunkás esztendő után válthatott.

P. G.

– Előző munkahelyem tíz évvel ezelőtti, több szempontból is tragikus csődje­ után az egyedüli lehetőséget a közmunka jelentette­ – elevenítette fel az egy évtizeddel ezelőtt történteket ­Rezselő Dezső. – Itt azután sok mindenben számítottak rám, hiszen az építőiparban segédmunkásként eltöltött esztendők alatt a forgácson kívül ragadt rám más is. Értek a burkoláshoz, az ácsmesterséghez, illetve a fkőművességhez. A 60 esztendős férfi elmondta­, mindig igyekezett maximális odafigyeléssel elvégezni, amit rábíztak.

– Próbáltuk kitartóan végezni­ a feladatainkat, betartani a munkaidőt és kerültük a kocsmát – foglalta össze a legfontosabbakat. – Hál’ istennek főnökeim úgy látták, hogy nemcsak közfoglalkoztatottként, hanem az önkormányzat cégénél főállásban is megállnánk a helyünket. Gondolja csak el, 60 évesen kaptam egy ilyen lehetőséget, miközben ilyen korban az ember már nem nagyon kell senkinek. Havonta 35-40 ezer forinttal többet viszek haza, ami óriási dolog, és a számláinkat is könnyebben fizetjük.

Reszelő Dezső elárulta, hogy lányáék még náluk laknak, de már nem sokáig, hiszen már intézik a szocpolt, azaz a csokot, így ketten maradnak a „mamával”, aki egyébként közmunkásként dolgozik. Hasonló­ utat járt be Lakatos János is.

Fotó: Imre György

– Korábban segédmunkás voltam az építőiparban, de az a cég megszűnt, így csak a közmunka maradt. Nyolc évet húztam le így. Főnökeink talán az akaratot látták meg bennünk, talán azt, hogy van látszatja, amit csinálunk. János és felesége mozgássérült lányukat neveli, így már csak ezért is fontos, hogy harminc-negyvenezer forinttal többet visz haza, mint korábban, és persze a számlák befizetésében mindez nekik is könnyebbség.

Reszelő Dezső és Lakatos János hétfőn egyebek mellett egy szennyvízaknát rakott le a Luther téren. A területen gyakran megállt a víz, és ezt a problémát orvosolták.

Kutas Ferenc, a Mezőberény ’17 Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője elmondta, a közelmúltban négyen kerültek át a közfoglalkoztatási programból a társaság állományába. – Úgy szelektálunk, hogy az arra érdemesek, a munkájukkal jó példát mutatók kapják meg ezt a lehetőséget. Mind a négyen szorgalmukkal, hozzáállásukkal és persze teljesítményükkel vívták ki az esélyt – tette hozzá. Kutas Ferenc kérdésünkre kiemelte, az érintettek munkájának minősége és intenzitása, amióta a városüzemeltetési kft.-nél dolgoznak, csak tovább emelkedett.

Siklósi István polgármester hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja, hogy már többen is átkerülhettek a közfoglalkoztatásból a város cégéhez. – Ők mindannyian átlagon felüli teljesítményükkel szolgáltak rá erre, nem egyszer úgy, hogy nehéz közegben élik a mindennapjaikat – húzta alá. – Abban bízunk, hogy személyes sorsuk többek számára szolgáltat majd követendő­ jó példát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában