hagyományok, ízek versenye

2018.02.24. 12:49

Ízek fesztiválja – az orosháziak hungarikuma

Szikrázó napsütés várta az orosházi piactéren, a szomszédos, lezárt utcában az idei, immáron 12. hagyományok, ízek versenyére nevezetteket, a kíváncsi érdeklődőket, a főszervező, az Orosházi Gazdakör hazai és külhoni partnerszervezeteit.

Cs. I.

A szombatra meghirdetett program keretében árusok is megjelentek az Előd utcán, s aki a piactéri hatalmas sátorban keresett magának ismerősöket és látnivalót, az most sem csalatkozott. Nagyon sok látogatót vonzott a program. Volt, aki már a reggelijét is a helyi ízekre bízva fogyasztotta el.

A kolbászgyúró csapatok pedig reggeltől tették a dolgukat. Majd húsz, a saját receptjének titkát őrző, jó kedélyű társaság igyekezett a győztesnek járó serleget idén is megszerezni. A zsűri elnökének, dr. Miskucza Máriának a vezetésével a bírák (dr. Danczig Erzsébet, Légrádi Csaba, Fánczi István) mindenre figyeltek: a hagyományos elkészítési és ízesítési praktikákra, a higiénére.

– Sok év telt el a kezdetek óta. Már alig találkozunk művirágos dekorációval, ám annál több az esztétikus megjelenítés a terítékben. Az elkészítésnél a tavalyi ajánlásainkat megfogadták a csapatok. Sok a visszatérő, jó ismerős. Nagyon erős a helyiek és a környéken nagy hagyományokkal rendelkező klubok, hagyományőrzők között a verseny. És érkeztek új csapatok is, szóval remek nap elé nézünk – summázta a zsűri elnöke a reggeli órákban.

S miközben a fúvósok alapozták a hangulatot, zenéjükkel becsalogatták a lovagrendeket is.

A rendezvényt hivatalosan Jakab István, a MAGOSZ elnöke nyitotta meg, emlékeztetve, ez már a 3. helyszíne a gazdakör népszerű programjának. S olyan kedvelt, hogy az ízek fesztiválja valójában az orosháziak hungarikuma.

Méltatta a házigazdák törekvését, a hagyományőrzés fontosságát Zalai Mihály, Dávid Zoltán, dr. Rákóczi Attila, dr. Kulcsár László és Kiss Miklós Zsolt államtitkár is.

 

– Több ez mint verseny. Van ebben közösségépítő erő. A nemzeti gasztronómiai értékek megőrzésének szép példája. A kiváló magyar élelmiszernek kiváló reklámja – mondta az államtitkár.

Az Előd utcán ekkor már fenték a késeket, hiszen látvány disznóvágást is tartottak, a meghirdetett rajz- és kisüsti, valamint szárazkolbász versenyeknek pedig kihirdették a győzteseit.

Az eredményeket ide kattintva nézheti meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában