Filharmónia

2018.04.18. 17:28

Idén Békéscsaba lesz az egyházzene központja

Negyedik alkalommal rendezik meg az országos Con Spirito Egyházzenei fesztivált, amelynek idén Békéscsaba ad otthont. Az eseménysorozaton az evangélikus egyházzene kerül a középpontba május 15-e és 20-a között.

B. O.

Az eseményen a világ kóruséletének meghatározó tagjai is jelen lesznek. A Cantores Minores, a Helsinki Evangélikus Püspökség Fiúkórusa, s a Budapesti Vonósok is fellépnek az Evangélikus Kistemplomban. Mindezek mellett a világ legkeresettebb csellistájaként számon tartott Várdai István és a Junior Prima díjas, továbbá a 2017-es Montreáli Nemzetközi Zongorverseny győztese, Fejérvári Zoltán közös hangversenyére is sor kerül.

Ők J. S. Bach három, gordonkára írt zeneművét játsszák el az est folyamán. Érdekesség, hogy Várdai István Stradivari csellójának értékét nagyságrendileg nyolcmilliárd forintra becsülik a szakértők – mondta a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója, egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Szamosi Szabolcs hozzátette, a fesztiválon Finta Gergely orgonaművész és Ittzés Gergely Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész is koncertet ad. A két kiváló művész Bach műveire fókuszálva egyedülálló előadást ad május 18-án Mezőberényben, a II. kerületi evangélikus templomban.

Az eseményen jelen volt Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület megválasztott püspöke, aki úgy fogalmazott, arra van szükségünk, hogy kicsit fel tudjunk emelkedni a hétköznapok szürkeségéből és gondjaiból, a zene pedig éppen ezt teszi.

Herczeg Tamás megválasztott országgyűlési képviselő elmondta, az önkormányzat csaknem egymillió forintos támogatásban részesíti a filharmónia produkcióit.

Túriné Kovács Márta, a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális osztályvezetője hozzátette, a város mintegy tízmillió forintot áldoz helyi zenei eseményre és kórusokra is.

A fesztivál zárásaként május 20-án 10 órakor, ünnepelve az isteni irgalom pünkösdjét, ünnepi istentiszteletre kerül sor a békéscsabai Evangélikus Kistemplomban, a város énekkarpalettájának különleges színfoltjaként a Calandrella Kamarakórus közreműködésével.

Kondor Péter, Túriné Kovács Márta, Herczeg Tamás és Szamosi Szabolcs. Fotó: K. Z.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában