elismerés

2018.05.21. 11:24

Huszonkét éve viszi Vésztő jó hírét a mazsorettegyüttes

Vésztő Kultúrájáért díjjal­ ­ismerték el nemrég a helyi­ mazsorettegyüttest, ami huszonkét éve alakult és azóta ­rengeteg ­elismerést zsebelt be, öregbítve a város hírnevét.

Licska Balázs

Macskinné Pór Erzsébet művészeti­ vezető – aki azt mondta, hogy nem ő választotta a mazsorettet, hanem a mazsorett őt – számára többek között a mosolygó arcok és a csillogó szemek jelentik a mazsorett szépségét.

– Több mint 25 éve tevékenykedem Vésztőn, kezdetben esztétikus testképzést tanítottam fiataloknak, majd mozgásfejlesztő gimnasztikát tartottam óvodásoknak és zenés ­tornát felnőtteknek. Közben létrejött egy szeghalmi ifjúsági­ mazsorettcsoport, ami akkora­ népszerűségnek örvendett, hogy a környéken beindítottam az oktatást. Nem voltak elvárásaink, a képzés a szabadidő hasznos eltöltésére, a közösségben való mozgásforma önfeledt elsajátítására irányult – mondta Macskinné Pór Erzsébet.

Rangos elismerést kapott a Macskinné Pór Erzsébet vezette mazsorettegyüttes /Beküldött felvétel/

Hozzátette: a szeghalmi ifjúsági fúvószenekar akkori karnagya, Kiss Tamás is biztatta, hogy ismerkedjen meg a műfajjal és dolgozzanak együtt. Fogalma sem volt a mazsorettről, de igyekezett minden lehetőséggel élni és a tudását gyarapítani. Ma már tudja, hogy a sors ezt szánta neki, amiért végtelen hálás. Mint fogalmazott, nem ő döntött a mazsorett mellett, hanem a mazsorett választotta őt.

Hogy melyek volt az elmúlt évek legsikeresebb előadásai, azt mondta: nem könnyű a választás, mivel minden eseménynek, korosztálynak megvan a varázsa, a története, a gazdag élményvilága. Több országos bajnoki címmel rendelkeznek egyéniben, párosban és csapatban; arany, kiemelt arany oklevelek, minősítések, koreográfiai, külön- és tamburmajor díjak fémjelzik azt az utat, amit eddig bejártak. Megfordultak a hazai események mellett Romániában, Szerbiában, Horvátországban, sőt, Franciaországban is.

– A legemlékezetesebb eseménynek szomorú aktualitása van. Tizennégy évvel ezelőtt Pénzes Noémi Erzsébet, az együttes egyik alapító tagja közúti balesetben életét vesztette – folytatta Macskinné Pór Erzsébet. – Az ő emlékét ­ápolva jött létre a Pénzes Noémi Alapítvány, hogy biztosítsa az együttes működését. Negyedik éve szervezünk jótékonysági rendezvényt, szívet és lelket melengető az összefogás, a lelkesedés, a tenni és a segíteni akarás a szervezők, a fel­lépők, a szülők, a támogatók, a szimpatizánsok részéről.

Sorolta, mi jelenti számára a mazsorett szépségét, kezdve­ az esztétikus, dekoratív megjelenéstől a lelkesedésen, a belső kisugárzáson keresztül egészen a csillogó szemekig, a mosolygó arcokig, hogy koreográfiákat lehet alkotni és ­kivitelezni egy kreatív csapattal. Jelenleg Vésztőn három korcsoportban – óvodásoktól a ballagó általános iskolásokig – 21-en vesznek részt a foglalkozásokon. De a művészeti vezető oktat Vésztő mellett Szeghalmon, Füzesgyarmaton, ­Köröstarcsán, Biharnagybajomban is.

A mazsorett óriási minőségi­ fejlődésen ment keresztül a megjelenésben, a koreográfiában, a technikában, az eszközhasználatban és a zeneválasztás terén – folytatta. Tanítványaival keresik és meglelik az újdonságokat, a kihívásokat. Átélik azt a speciális életérzést, amit a zene és a tánc öröme ad. Ez a produkción túl az emberi kapcsolatokra, az életre­ szóló barátságokra is kiterjed, ami – mint kiemelte – fontosabb az érmeknél. Úgy ­véli, a siker titka többek között a ­lányok kitartása, szorgalma.

 

Hozzájárul a gyerek fejlődéséhez

A mazsorett hozzájárul a testi­, értelmi, érzelmi fejlődéshez, fejleszti a gyermekek izomzatát, mozgáskoordi­nációját, ­ritmusérzékét, tér- és formaérzékét, kialakítja a helyes testtartást, irányt mutat­ az ­ízléses megjelenéshez – mondta Macskinné Pór Erzsébet. Hozzátette: a gyermek megtanul együtt dolgozni­ a társaival egy közös célért, a sikerért; elsajátít egy olyan értékrendet, amelyben fontos a fegyelem, a kitartás, az egymásra figyelés, a csapatszellem, a felelősség- és a kötelességtudat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában