fogathajtás

2018.04.19. 15:02

Hét ország fogathajtói versenyeznek Mezőhegyesen

Az utóbbi évek innovatív, korszerű szellemi-, szakmai-, anyagi fejlesztésének eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére Mezőhegyes.

Csete Ilona

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. április 28. – május 1. között, Mezőhegyesen négycsillagos nemzetközi fogathajtó versenyt rendez. Farkas Sándor kormánybiztos és Pap István Tibor vezérigazgató a helyszínen tartott sajtótájékoztatót.

A ménesgazdaság 2018-ban négy nagyszabású verseny házigazdája lesz. Egyre nagyobb lendülettel és szakmai támogatással azon dolgozik, hogy – történelméhez méltó módon – újra a tenyésztés és a sport egymásra épülő fellegvára, a történelmi, védett lófajták fenntartásának, genetikai kapacitásuk bővítésének központja, a honi lótenyésztés és a lovassportok nemzetközi színvonalú helyszíne legyen.

Erről is beszélt az újságírók előtt Farkas Sándor, aki kiemelte: – Az április végén megrendezendő nemzetközi verseny helyszínén minden adott, hogy a világ élvonalának megmutassuk, miként örökítjük át történelmi hagyományainkat, amiket korábbi évszázadokban elődeink megteremtettek Mezőhegyesen. Ezt bizonyítja az eddigi három világbajnokság, számos nemzetközi- és tenyészverseny általános szakmai elismerést kiváltó rendezése. Páratlanul szép természeti környezetben várjuk ezúttal is a lovasokat: mostantól a versenyzőkön a sor, akik bizonyíthatják legjobb formájukat – tette hozzá a kormánybiztos.

– A kétszázharmincnégy éves ménesbirtok történetében a lótenyésztésé volt a főszerep. Európa tenyésztésének meghatározó, évszázados bölcsője, sok éven át irányítója volt ez a hely. Modern kori fogathajtó versenyeket 2014 óta rendezünk. Az elkezdett munka szépen beérik. A magyar négyesfogathajtók számára kiemelt jelentőségű a mezőhegyesi verseny, mivel számukra szintfelmérő is – tájékoztatott Pap István Tibor.

A számok önmagukért beszélnek: az idénynyitó nemzetközi versenyre (7 nemzet: Ausztria, Chile, Csehország, Horvátország, Románia, Svájc, Magyarország) 56 fogata, közöttük negyvenkét magyar, és tizennégy külföldi nevezett. A mezőnyben 26 kettes- és 16 négyesfogat szerepel, mellettük rajthoz áll 8 egyesfogat, 2 póni kettesfogat és 4 hazai A-kategóriás kettesfogat. Csütörtökön istállónyitás, szombaton és vasárnap díjhajtás, hétfőn a maratonhajtás, kedden az akadályhajtás élményét élhetik át a látogatók. A szervezők több ezer vendéget várnak a rangos sporteseményre.

Mitykó Zsolt polgármester úgy fogalmazott, a város és 30 kilométeres vonzáskörzetében (Gyula, Orosháza, Makó) a szálláshelyek e rendezvénynek is köszönhetően megtelnek április utolsó hétvégéjén. A kísérő programokban minden korosztály válogathat, s találhat kedvére valót. Olasz diák delegáció is érkezik Mezőhegyesre, a verseny idejére hangolva a látogatásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában