galériával

2018.08.14. 17:20

Helyére került a Szent István-kompozíció második eleme is

Megérkezett kedd délelőtt Békéscsaba főterére a Szent István-kompozíció második eleme is Szent István után: Szűz Mária a kisded Jézus Krisztussal egy posztamensre került.

Licska Balázs

Az alkotó, Máté István lapunk kérdésére elmondta, hogy azt a pillanatot igyekezett megjeleníteni, amikor Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett szobrászművész hozzátette, hogy a pályázata során egy, a szokásostól eltérő szobrot tervezett. Olyat, ami nemcsak Szent Istvánról, mint államalapítóról szól, hanem a király, a Szent Korona és a kereszténység, a katolicizmus összefüggéseire is rámutat.

Fotók: Imre György

Elmondta, hogy az alakok bronzból készültek, a posztamens pedig gránit. A megbízásától számítva két év állt rendelkezésére, hogy elkészítse a művet, de hogy pontosan mennyit, hány munkaórát dolgozott rajta, nem tudta megmondani, mivel nem folyamatosan zajlott a munka, időről időre félbeszakította a kivitelezést. Makettként már látható volt egyben az alkotás, mint mondta, ahhoz képest vannak eltérések, hiszen szükség volt finomhangolásra.

Szent István 2 méter 15 centiméter magas, a posztamens 2 méter 10 centiméteres, Szűz Mária a kisded Jézus Krisztussal pedig 1 méter 45 centiméteres. Elárulta, hogy ügyelni kellett a perspektívára, hogy az teljesen érvényesülhessen, Szűz Máriát ezért kellett mondhatni kisebbre venni.

Máté István nevéhez több neves alkotás is köthető. Hozzátette, hogy mind közül jelenleg a Békéscsaba főterére kerülő a kedvenc, boldog, hogy végre volt lehetősége megvalósítani a tervét, az ötletét. Bízik benne, hogy a helyiek és a látogatók örömüket lelik benne, és megfelel az elképzeléseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában