forgalomnövekedés

2018.04.23. 11:26

Hasít az autópiac, több kocsit adnak el Békés megyében

Jelentősen, csaknem 30 százalékkal bővült a ­magyar autópiac az év első három hónapjában 2017 első negyedévéhez képest – derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékeléséből. A Békés megyei kereskedők is kiemelkedő forgalomnövekedésről számoltak be.

Nagy-Laczkó Viktória

Az MGE ügyvezetője, Erdélyi Péter elmondta­, februárban csaknem tízezer új autót adtak el az országban, melyből 72 volt tisztán elektromos­. Ezen eredmények (9967 új autó értékesítése) azt mutatják, hogy a piac meg­haladja a tavalyi­ referencia ­hónap értékét, de egyelőre még nem éri el az előrejelzésből számított havi darabszámot, ami 10 ezer 417. A trendet tekintve azonban „reálisak a pozitív kilátások a teljes évre” – fogalmazott.

Hozzátette­: ­márciusban is folytatódott a növekedés, a tisztán elektro­mos meghajtású autókból például 201-et helyeztek forgalomba. Az ügyvezető kifejtette, a becslések szerint az e-autók száma elérheti idén a 2500-at.

Mivel az értékesítési lista első helyén februárban is a ­Suzuki állt (ebből 1481-et adtak el), másodikon a Škoda, harmadikon pedig a Ford szerepelt, ezért felkerestünk néhány, a megyénkben működő márkakereskedést.

– Nem szeretnék konkrét számokat kiemelni, de mi is ­tapasztaljuk a növekedést az első hónapokat tekintve. ­Látjuk, hogy folyamatos az érdeklődés az új autók iránt. Az előző év azonos időszakához képest hozzávetőlegesen 20 százalékkal nőtt az eladott gépjárművek száma – fogalmazott Pató István, a Suzuki­ Ankers egyik tulajdonosa. Gyulán éppúgy emelkedésről számolt be ­lapunknak a ­Gyula Autóház ügyvezetője­, Szalai György. Az első ­negyedév ­adatait tekintve összesen 30 százalékos növekedést ­mértek.

– Mi magunk is több autót helyezünk forgalomba, mint a korábbi esztendőben. A ­vevők fele-fele arányban magánszemélyek és flottás vásárlók. Megjegyzem, hogy flottásként kezeljük a célcsoportos vásárlókat is, mint például az ­őstermelőket vagy a külön­féle kamarák tagjait – árulta el ­Szalai György.

A Suzuki áll a magyarországi értékesítési lista élén. Békés megyében is jól teljesít a márka. Fotó: Kiss Zoltán

Hegedűs Sándor, az AutoMobil Körös Kft. márkakereskedés vezetője is jelentős ­mértékű növekedésről számolt be. Elmondta, náluk a tavalyi év azonos időszakához képest nagyjából 60 százalékkal több autót adnak el. Kiemelte, hogy a statisztikához hozzátartozik az is, hogy az ügyfelek maguk konfigurálhatják az autókat. S mivel a hónapokkal ezelőtti megrendelések erre az évre érkeztek meg a szalonba, mindez hatással van a mért adatokra. A vezető szerint mindenesetre az egyértelműen kirajzolódik, hogy egyre többen érdeklődnek az új autók iránt.

– Az általam ismert mikropiaci statisztika szerint összesen 365 autót helyeztek forgalomba az év első két hónapjában a megyében. Tavaly ez a szám 230 volt. Jól látszik, hogy nemcsak mi növekedtünk, hanem Békés megye egészére érvényes a fejlődés – tette hozzá Hegedűs Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában