Macskamentés

2018.01.18. 07:00

Három lábbal él tovább a macska

Három hét után, rókacsapdával a bal mellső lábán vonszolta magát haza egy eltűnt macska Csorváson. A súlyos sérüléseket szerzett kisállat életét végül az egyik békéscsabai állatorvosnak sikerült megmenteni. Az amputált végtagú, háromlábú macska jelenleg a Catlantis Macskamentő Egyesület elnöksége egyik tagjánál gyógyul.

Nagy-Laczkó Viktória

Rettenetes három héten van túl Smoky, vagy ahogyan a jelenlegi, ideiglenes befogadója hívja, Arwen. Az alig másfél éves kedvencnek karácsonykor veszett nyoma Csorváson, végül öt nappal ezelőtt – három hét bolyongás után – talált haza. A cicának azonban nem volt könnyű dolga a közlekedésben, ugyanis időközben egy 3–400 grammos rókacsapdába (más vélemények szerint pocokcsapdába) szorult a bal mellső lába.

– Munkába indultam hétvégén, amikor egyszer csak meghallottam a nyávogását néhány méterre a bejáratunktól. Odarohantam hozzá és megdöbbentve láttam, hogy mi történt vele – idézte fel a történteket Keliger Ákos. – Szörnyen nézett ki: a lábáról hiányzott a szőr, kilátszódott a húsa és a törött csontja. Nem tudom, mikor és hol kerülhetett a végtagjára a csapda, de biztos régóta szenvedhetett így, mert a sérülései miatt nagyon büdös, rothadt szaga volt.

Duna Anikó fogadta be ideiglenesen a macskát. Fotó: Imre György

A megsebesült, nyílt sebet szerzett cicával rögtön állatorvoshoz sietett a gazdája. A békéscsabai doktor a vizsgálatot követően közölte, hogy kizárólag amputációval tudja megmenteni az életét.

– A szakember elmondta, hogy a műtét után csak benti cicaként lesz esélye a túlélésre, hiszen három lábbal nem tudna kellőképpen alkalmazkodni a környezethez. Ekkor úgy döntöttünk a barátnőmmel, hogy elaltatjuk, mivel kisbabát várunk, és tartunk a toxoplazmózistól (fertőzés, mely a méhlepényen áthatolva agyvelő-gyulladást okozhat a magzatnál – a szerző). A hírt elmondtuk az állatorvosnak, aki előbb tudomásul vette, majd más ötlettel hívott fel minket: egy csabai macskamentő egyesület átvállalná az összes felmerülő költséget, és magukhoz veszik Smokyt.

Így került a füstös színű cica a jelenlegi helyére, ahol gondozója, Duna Anikó azóta is nagy szeretetben ápolja, és a természetét megfigyelve, A Gyűrűk Ura egyik szereplője után Arwennek nevezte el. A Catlantis elnökségi tagja lapunknak elmondta, a gyógyuló félben lévő macska jól van, nagyon hamar alkalmazkodott a háromlábúsághoz.

– Vasárnap hoztam haza Arwent, és annak ellenére, hogy borzasztó fájdalmai lehetnek, szinte rögtön feltalálta magát. Egyelőre még folyamatosan kapja a fájdalomcsillapítót és az antibiotikumot, de szerencsére jó étvágya van – árulta el Anikó. – Szépen erősödik, folyamatosan „beszél”, külön jelzései vannak arra, ha belépek a szobába, arra, ha éhes. Rendkívül erős, játékos és bájos cica, akinek gőzerővel keressük a megfelelő befogadó családot.

Mérgezésről számolt be egy békéscsabai állattartó

Nem a csorvási az egyetlen macskás eset, mely nagy port kavart a napokban a közösségi médiában. N. Marianna egy Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a jaminai városrészben mérgezik az állatokat; ahogy írta, a harmadik macskájánál tapasztalt furcsa jeleket, közülük egy a napokban pusztult el.

– Többféle állatot tartunk, kutyánk és macskánk is van. A cicák egész nap szabadon mászkálhatnak, csak estére zárom be őket. Legalábbis mostanáig így volt. Múlt héten azonban kettő is bódultan, bágyadtan jött haza. Bár nem vizsgálta meg őket állatorvos, szerintünk patkánymérget ehettek valahol – mondta el Marianna. – Nem volt étvágyuk, nem mozogtak. Sajnos, az egyikőjük nem élte túl, szombaton temettük el. A másiknál sikerült időben reagálnunk, tejjel és sok vízzel itattuk meg. Most már úgy tűnik, hogy jobban van, a saját lábán jön ki a ládájából.

Az eset Mariann szerint nem egyedi, több szomszédos háznál is hasonló fordult elő mostanában.

– Történtek furcsa dolgok a környéken. Sajnos nem ez az első eset, hogy hirtelen elpusztultak a kis kedvencek. Sőt, néhány hónappal ezelőtt nagy hírverést kapott a szomszédunkkal történt ügy, amikor is fagyállóba mártott kockacukrot találtak a portájukon a mellettünk élők – árulta el a hölgy, aki folyamatosan aggódik az állatai biztonságáért. – Nagyon félek, hogy még a kandúrunk is elpusztult valahol, ugyanis három napja nem láttuk. Nem tudom, milyen megoldás létezhet a problémára, mégsem zárhatom be őket egész nap a kazánházba. Pedig attól tartok, ha kiengedem őket, akkor valahol ismét mérget ehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában