támogatás

2018.05.19. 15:23

Hamarosan kinyit a kötegyáni húsbolt

Közel nyolcmillió forintos támogatásból, a közfoglalkoztatási projekt keretében húsboltot alakít ki az önkormányzat Kötegyánban. A beruházás a végéhez közeledik, így az üzlet hamarosan megkezdheti a működését. A településen az elmúlt években stabil sertésállományt hoztak létre, arra alapoznak.

Licska Balázs

Nemes János polgármester elmondta, hogy március elejével elindultak a közfoglalkoztatási projektek Kötegyánban, amelyek jövő év február végéig tartanak, és amelyek révén nagyjából nyolcvan helybelinek biztosít munkát, kiszámítható jövedelmet és ezzel megélhetést az önkormányzat. A mezőgazdasági program részeként növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt években stabil sertésállományt hoztak létre Kötegyánban, az ólak a polgármesteri hivatalhoz tartozó hátsó területen kaptak helyet, azok kialakítására is komoly gondot fordítottak a korábbi esztendőkben. Jelenleg több mint negyven jószágból áll az állomány, vannak benne ugyanúgy választási malacok, mint süldők, hízók és kocák.

Földi Zoltán, Bálint József és Gyepes János mutatta, hogy hol lesz a pult az önkormányzati húsboltban /A szerző felvétele/

A közfoglalkoztatási projekt részeként közel 8 millió forintos támogatást kapott az önkormányzat arra, hogy a sertésállományra alapozva egy húsboltot alakítsanak ki. A korábban is húsboltként szolgáló épület rendbetételére, felújítására mintegy 5,2 millió forintot, a szükséges eszközök beszerzésére pedig 2,8 millió ­forintot szánnak, szántak.

Az épület immár kívülről és belülről egyaránt megújult: szigetelték, a tetőszerkezetet korszerűsítették, valamint kicserélték modernre az elavult nyílászárókat; továbbá burkoltak, festettek és szerelvényeztek. Látható, hogy melyik ­helyiség milyen funkciót teljesít majd: lesz öltöző, mosdó, továbbá természetesen a vevőket kiszolgáló rész is azon helyiség mellett, ahol a hentes dolgozhat.

A húsbolt működéséhez szükséges berendezések, eszközök is megérkeztek Kötegyánba, így a hűtőpulttól és a hűtőtől kezdve a húsdarálón, a csontfűrészen, a mosogatón, a mosdókagylón, a mérlegen, a pénztárgépen keresztül egészen a munkaasztalokig, a salgópolcokig, illetve a kések, a bárdok, a vágódeszkák, a lánckesztyűk és a hentesköpenyek is rendelkezésre állnak.

Nemes János polgármester ismertette a beruházás részleteit

Nemes János elmondta: a vágáson kívül minden feladatot meg tudnak oldani Kötegyánban. A húsboltba hasított félsertésként érkeznek a jószágok, ott kerül majd sor a bontásra, a feldolgozásra és az értékesítésre egyaránt. Noha még vannak hátra kisebb-nagyobb munkálatok – a megfelelő helyre kell telepíteni a berendezéseket –, a közeljövőben megkérik az illetékes hatóságtól az engedélyt, és amint az megérkezik, megkezdheti működését az önkormányzati húsbolt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában