Aranybusz - galériával

2018.04.24. 17:23

Gyomaendrődre érkezett az interaktív mozgókiállítás

Megkezdte Békés megyei körútját Arany János születésnapjának 200. évfordulójára rendezett mozgókiállítás, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai rendhagyó módon, egy buszban helyeztek el.

Balázs Anett

Békésszentandrás után kedden Gyomaendrődre érkezett a magyar költő életét és munkásságát bemutató interaktív tárlat, melyre a városban óriási igény mutatkozott, ugyanis reggel nyolc órától egészen délután négyig félóránként váltották egymást az előre bejelentkezett iskolai csoportok, de emellett számos iskolapadból kinőtt látogató is érdeklődve érkezett a könyvtár mellett parkoló ideiglenes kiállítótérbe.

– Egyszerűen briliáns a két átlátszó, forgatható korongra felírt Családi kör című Arany vers, de emellett az elektronikus képernyővel megjelenített művek is nagyon tetszettek – lelkendezett Nándori Viktória Száva, a Kiss Bálint Általános Iskola 8. osztályos tanulója, akit diáktársaival együtt egy nem mindennapi nyelvtanórát tölthetett el a kiállításnak köszönhetően.

A Kiss Bálint Általános Iskola tanulói a busz oldalára festett Toldi-képregényt is felfedezték.

A szerző felvétele.

– Még tavaly nyújtottuk be az igényünket az Aranybusz bemutatására, mely egy olyan különleges érték, hogy mindenféleképpen szerettük volna, hogy a környéken élők is minél többen megismerjék az egyik kedvenc magyar költőnkről szóló leglátogatottabb mozgótárlatot, amely határon kívüli magyar lakta területeken is rendkívül népszerű – fejtette ki Dinyáné Bánfi Ibolya, a Határ Győző Városi Könyvtár vezetője.

Bár az alsó tagozatosok tanulmányi rendjében még nem szerepelnek Arany János művei, de a Kiss Bálint Általános Iskola 3. osztályos tanulóit szinte úgy kellett leszedni a buszról. A fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is, ilyen például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője és a sejtelmes radványi erdő megjelenítése is. De egy generációs hídon átkelve Arany-szövegeket is meg lehet hallgatni a buszon, akár rappelt változatban is.

– Kevésbe ismerik a diákjaim ezeket a verseket, de a játékossága miatt szinte mindent kipróbáltak. A legnépszerűbb elemek közé tartozott a Toldi-erőbróba, ahol a kornak megfelelő sisakokat is előszeretettel próbálták fel a gyerekek, akik a busz hátuljában fülhallgatón keresztül Arany-műveket is szívesen hallgattak – mondta el Kovácsné Bácsi Ilona osztályfőnök.

A busz tavaly júliusban indult útjára, Gyomaendrőd a 155. helyszíne volt a kiállításnak.

– A következő napokban Kétegyháza, Mezőberény és Békés után április 28-tól május 6-ig Békéscsaba főterén várjuk majd a látogatókat. Ezt követően a megyében még három helyszínre, majd végül ősszel Orosházára gurul el az Arany-busz – árulta el Takács Erika, az Arany 200 Vándorbusz projektkoordinátora.

Az olvasáshoz a radványi erdőket is át lehet szelni a buszban

Takács Erika elmondta, az Arany-buszra eddig több mint 50 ezren voltak kíváncsiak, mellyel az ország leglátogatottabb kiállítása lett. Mint mondta, a program legfontosabb célja, hogy olyan helyekre is eljuttassák Arany János életművét feldolgozó vándorkiállítást, ahonnan nehezebben tudnak felutazni a fővárosi múzeumba a teljes kiállítást megtekinteni.

Hozzátette, a busz első felében a költő életrajzával, relikviával ismerkedhetnek a látogatók, míg tovább haladva Arany versei, balladái kerültek előtérbe, amelyek elolvasásához minden esetben tenni is kell valamit, így például a radványi erdőt szimbolizáló huzalokat szétfeszítve válik olvashatóvá a költő Tetemre hívás című verse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában