mezőgazdaság

2018.09.20. 16:35

Gyomaendrődön rendezték meg idén a Regionális Őszi Termésbemutató Kiállítást

A kertek legjava többek között alma, szilva, tök, dió és az ezekből készült lekvárok, befőttek sorakoztak a Kállai Ferenc Kulturális Központban  megrendezett Regionális Őszi Termésbemutató Kiállításon.

Balázs Anett

A három napos rendezvényre Békésszentandrás, Kondoros, Szarvas és a házigazda Gyomaendrőd kertbarátai, valamint a megyében működő termelők hozták el éves munkájuk gyümölcsét. A rendezvény az Agrárminisztérium fenntartásában működő Gyomaendrődi Bethlen Gábor Szakgimnázium társszervezésével jött létre. A csütörtöki megnyitót követően kihirdették a „Magyarország legszebb konyhakertje” címre pályázó gyomaendrődi nyerteseket is.

Magyari Lajosné, a szervező Dr. Tóth Elek Kertbarát Kör elnöke elmondta, a régióból mintegy 80 kiállító érkezett a városba, akik terméseik legszebbjeit válogatták ki az őszi bemutató kiállításra, melyet minden évben a négy település valamelyikén rendeznek meg. Idén a jövőre harminc éves gyomaendrődi kertbarát körre esett a választás.

A szerző felvételei

Toldi Balázs Gyomaendrőd polgármestere hangsúlyozta, a rendezvény fontos részét képezi a város mezőgazdasági kultúrájának, hiszen az itt előállított termékek, munkafolyamatok bemutatásával a fiatalok olyan értékekkel gazdagodhatnak, amely ezidáig nem képezte a tudástárukat és amelynek nagy hasznát vehetik majd a jövőben.

Davidovics László, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági Szakiskola igazgatója lapunknak elmondta, az intézmény jó kapcsolatot ápol a helyi kertbarát körrel, többek között a hallgatók segítettek a mostani tárlat berendezésénél, kialakításnál is. Kiemelte a 2018/19-es tanévben 424 diák kezdte meg tanulmányait az iskolában, amely azt mutatja, hogy az agrárium stratégiai ágazat és az egyik fő feladatuk, hogy minél több szakembert képezzenek, hogy legyen elegendő utánpótlás a jövő generáció számára.

- Az iskola a tangazdaságban előállított kertészeti és gyümölcs termékeivel mutatkozik be a három nap alatt. Emellett bemutatjuk azokat a képzéseket, amiket az iskola szervez nappali és felnőttképzési formában – fogalmazott Davidovics László.

A kertbarátok elbeszéléseiből kiderült, nem volt valami fényes az idei terméshozam, már ami az ő elvárásaikat képezi.

- Még az átlagosnál is gyengébb termések vannak az idén. Bár nagyon színvonalas a kiállítás, de sajnos mindenki látja, hogy nem olyan gyönyörű a paprika meg nem olyan szép a szőlő se a zöldség. Az elmúlt években szebbek voltak, de sebaj, a minőségük hál'Istennek megmaradt, így befőzve, dzsemnek vagy éppen lekvárnak elkészítve mutatós és nagyon finom is, ezért mi több üvegbe zárt terméket hoztunk a kiállításra – árulta el Szűcs Elekné, a Békésszentandrási Kertbarát Kör elnöke.

A termelők egyetértettek abban, hogy az alma és a sárgabarack sínylette meg legjobban az időjárás szeszélyeit, de emellett rengeteg kiváló szilva termett az idén, és talán a körte volt még az a gyümölcs, amely bőségesen ontotta termését. A kertbarátok továbbá elmondták, tagjaik leginkább a közép és idősebb korúak közül kerülnek ki, hiányolják a fiatalok érdeklődését, akiknek átadhatnák azokat a tapasztalatokat, rutinokat, ami már nekik több éves vagy éppen évtizedes gyakorlat.

Oklevelet kaptak a nyertesek

Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű programra a gyomaendrődi Dr. Tóth Elek Kertbarát Kör mintegy negyvenöt fős tagjából nyolcan is neveztek. Közülük zártkert 1-es, zöldséges kategóriában Juhász Ferenc, zártkert 2-es, gyümölcsös kategóriában Bíró Gyula, balkon kategóriában Forgács Zoltán míg normál kertek kategóriájában Csizmadia Sándor nyerte el az első helyezést. A szakmai zsűri különdíját pedig Hanyecz Kardos Róza érdemelte ki. A kiállításon mindegyik nyertes Toldi Balázs polgármestertől vehette át az oklevelet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában