kultúra

2018.03.20. 06:45

Gondterhes időkbe vezet vissza Pillár Csaba háborús regénye

A kondorosi Pillár Csaba Nehéz idők című regényének két kötete, 1200 oldal, a magyar történelem egyik legnehezebb korszakába vezet vissza bennünket. Két fiatalember, Fekete András és Arató István személyes sorsán keresztül élhetjük át a második világháborúban a szovjet fronton harcoló magyar katonák hányattatott sorsát. Kéziratban már elkészült a mű harmadik, újabb 600 oldalas része.

Nyemcsok László

Kondoros Pillár Csaba mindig is szeretett írogatni. ­Régebben csupán szerepjátékokhoz fogalmazott kalandmesterként történeteket vagy fűszerezett meg kissé már kész, de sivár sztorikat. Komolyabb írásra mindaddig nem gondolt, míg jókora traumát nem okozott neki szakítása az első feleségével. Ahogy mondta, életének ezt a mélypontját nevezheti írói ­pályafutása kezdetének is.

– Mivel sci-fikből és romantikus irományokból már akkor is túl sok volt a palettán, úgy gondoltam, valami komolyabb témába fogok – hangsúlyozta. – A téma és a kor kiválasztása után rengeteg utánajárás, kutatómunka következett. Harctéri naplók, a bakák feljegyzései, történelmi tények átnyálazása, összevetése, átgondolása folyt hónapokig, évekig. Mert bizony néhány évbe beletelt, mire a kötetek megszülettek, és nemrégiben megjelentek. Fontosnak tartom a történelemhűséget, de az alkotás ettől elszakadva, mindig szabadon ment. Nem előre elkészített vázlatokat használtam, hanem mindig azt írtam, ami jött. Ezért is szoktam azt ­mondani, hogy nem is az én művem a „Nehéz idők”, hanem valami felsőbb sugallat.

Az egyes, elkészülő részeket elolvasta mostani neje is, átbeszélték, a visszajelzések alapján Csaba mindig megtudhatta, ha valami nem volt elég érthető, vagy valamit jobban ki kellett még domborítania.

– Feleségemnek mindkét kötet az elejétől a végéig tetszett, ezért is merem ajánlani ­hölgyek számára is – mondta az alkotó. – Persze, a véres harci jelenetek nem lettek a kedvencei, de kárpótolták érte a közben lezajló tartalmas párbeszédek és azok emberségre, jó akaratra nevelési próbálkozásai.

A regényről véleményt mondott Klucsik Árpád kondorosi történelemtanár is. Kiemelte­, az első kötetben a frontra ­érkezés körülményeit és a harcok kezdetének nehézségeit ismerhetjük meg.

– A szerző a korszak körülményeinek hiteles bemutatásával, a katonák közötti párbeszédek tartalmas előadásával hozza­ az olvasóhoz közelebb a háborúban szolgáló magyar katonák sorsát, érzéseit, vágyait – mondta. – A katonavonaton mi is visszautazhatunk múltunk e szeletébe, hogy átfogóbban, plasztikusabban, behatóbban tájékozódhassunk róla.

A második kötetben a harcok borzalmait, a sebesült katonák kiszolgáltatottságát, a hadifogság reménytelenségét, a hazatérés örömét és az itthoni élet politikai bonyodalmakkal átszőtt munkás mindennapjait ismerhetjük meg. Az író olvasmányos formában tárja az olvasó elé e korszak minden apró rezdülését, mozzanatát. A cselekmény szövése lebilincselő és olvasmányos. Még hitelesebbé teszi a korszak bemutatását a magánéleti szál – szerelem, házasság – beleszövése is a regénybe.

Klucsik Árpád kiemelte, ­Pillár Csaba regénye hiteles, mély tájékozottságot mutató és hiánypótló ábrázolása a magyar történelem e korszakának. Ajánlja ezt a könyvet mindenkinek, aki jobban meg szeretné ismerni a 20. századi magyar történelem ezen hányattatott, de reményekkel teli korszakát.

Néhány évbe beletelt, mire a „Nehéz idők” kötetei megszülettek. Fotó: Imre György

Névjegy

Pillár Csaba 1980-ban született Orosházán. Kisgyermek kora óta Kondoroson él.

Jelenleg vállalkozóként egy takarmányboltot üzemeltet a városban. Érdeklődésünkre­ elmondta, sokszor akkor is ­alkot, ha éppen nincs vásárló­ a boltban. Szabadidejében szeret túrázni, a természetet járni, de legfőképpen a családjával lenni.

Második feleségével él boldog házasságban. Két fiukat­ és a kéthetente hozzájuk hazalátogató, Csaba előző házas­ságából született lányát nevelik közös megértésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában