Segítség

2018.01.23. 11:33

Füstölő kéményekért indítottak programot

Füstölő kémény címmel indított a tanyákon és a külterületeken élő egyedül­álló, idős, illetve nehéz helyzetben élő emberek érdekében programot az Országos Polgárőr Szövetség Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében. A kezdeményezés részeként a megye polgárőrei tovább erősítik eddigi járőrszolgálataikat a települések peremterületein.

Papp Gábor

A polgárőrség és a rendőrség jelenléte nagyon sokat számít, az ember biztonságban érzi magát, mert tudja, hogy erre is járőröznek, a tanyaprogram keretében rám néznek – mondta lapunknak a Békés külterületén, Csatárkertben élő Kelemen Istvánné. Az egyébként nyolcvanadik évét taposó, de korát meghazudtoló­an fiatalos asszony mesélt arról, hogy éppen a közelmúltban is teljesen ismeretlen piaci árusok akartak megszállni nála.

– Amikor azt kérdeztem tőlük, miért gondolják, hogy nálam van kiadó szoba, annyit válaszoltak, hogy hallották; de hogy kitől, arról már nem beszéltek – ecsetelte. – Nem engedtem be őket, mert annyi mindent hallani, és egyébként sem adtam ki soha szobát. Mint elárulta, nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Megtörtént például, hogy azzal csengettek be hozzá önmagukat karitatív szervezet tagjainak kiadó, elegánsan felöltözött személyek, hogy ajándékot hoztak neki. A furcsa az volt számára, hogy mindenáron be akartak menni, anélkül nem akarták átadni az „ajándékot.” Végül ők is kapun kívül maradtak.

Bár a talpraesett hölgy elmondta, nem szívesen kér segítséget, kétszer is meg kellett tennie. Egyszer a nagy hó miatt nem tudott kijutni otthonából, és a rendőrök vásároltak be neki, máskor csekkel kapcsolatos anomáliák miatt volt szükség a közbenjárásra.

– Mindig nagyon örülök, amikor jönnek a polgárőrök, illetve amikor minden hónapban egy kedves rendőrhölggyel közösen felkeres Csató Gábor, a békési polgárőrség tagja – tette hozzá. – Ahogy mondtam, biztonságot ad a jelenlétük és megnyugtató, hogy gond esetén számíthatok rájuk.

Az asszony ide is született, s mindösszesen tíz kamuti évig volt távol. A nyugdíja mellett pedig tíz tyúkot és négy gyöngyöst is tart. Csató Gábor, a békési polgárőrség tanyaprogramért felelős tagja és járőrtársa, Virág István elmondta, a külterületeken erősen vegyes a kép.

– Nem szabad azt hinni, hogy a tanyákon mindenki rosszul él – magyarázták. – Sokan idős koruk ellenére is szorgalmasak, dolgoznak, gondoskodnak magukról, és nehezen fogadják el a segítséget. Persze, akadnak, akik rosszabb anyagi helyzetben tengetik mindennapjaikat, az új kezdeményezés is hozzájárul, hogy még erősebben segítsük őket.

Gyarmati Sándor, a békési, egyben a Békés megyei polgárőrség elnöke elmondta, az Országos Polgárőr Szövetség még kiemeltebb figyelmet szeretne fordítani a külterületekre, a tanyavilágra és segítséget kíván nyújtani az ott élő, idős embereknek. Ezért indult el a Füstölő kémény program Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében.

Sokat változott a külterületi élet

Gyarmati Sándor kitért arra, hogy a külterületi élet alaposan megváltozott.

– A tanyákból viszonylag kevés maradt meg, ám anyagi helyzetük miatt sokan költöztek ki külterületekre oly módon, hogy korábbi kiskertekben található épületekben húzzák meg magukat – világította meg a társadalmi átalakulás hátterét. – Éppen ezért is fontos feladatunk, hogy nekik is segítsünk. A polgárőrvezető megemlítette, hogy már idén télen is megtörtént, hogy tüzelőt vittek egy nehéz helyzetben élő külterületi lakosnak, ahogy ha a szükség úgy hozza, be is gyújtanak a rászorulóknál. A projekt célja tehát az idős, egyedül élő emberekre irányuló fokozottabb odafigyelés.

– Ha nem füstöl egy kémény, az is jelzés lehet, valami nincs rendben. Ehhez is kapcsolódik a program Füstölő kémény elnevezése – hangsúlyozta Gyarmati Sándor. – Mindent megteszünk, hogy az otthonában senki se hűlhessen ki, aminek érdekében jó néhány szervezettel együttműködünk a katasztrófa­védelemtől a rendőrségen át a szociális szakemberekig.

A polgárőrök gyakran járőröznek a külterületeken, felkeresve az időseket, felajánlva segítségüket. Fotó: K. Z.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában