esélyteremtés

2018.03.20. 15:34

Felzárkóztatnák a hátrányos helyzetűeket Békés megyében

Egy projekt révén Békés megye egészére kiterjedő esélyteremtési paktum, konkrét javaslatokkal intézkedési terv készül arra, hogyan lehetne a hátrányos helyzetben lévőket, rászorulókat, közte romákat felzárkóztatni – hangzott el tegnap a Csabagyöngye Kulturális Központban, a projekt nyitórendezvényén. Az EFOP-os, 3 évet felölelő projektre a megyei önkormányzat 57 millió forintot nyert el.

L. B.

Méhi Gabriella, a megyeháza projektmenedzsere mutatta be a Felzárkózás-politikai együttműködések támogatása Békés megyében című projektet. Kiemelte: az összes hátrányos helyzetű célcsoportot megjelenítenék, a projekt megvalósításába pedig bevonnának a települési önkormányzatok mellett több civil szervezetet, egyházat is. A problémák mentén munkacsoportokat hoznának létre, fórumokat, rendezvénysorozatot tartanának.

Méhi Gabriella aláhúzta: uniós és kormányzati cél, hogy mérsékeljék a szegénységben, kirekesztettségben élők számát. Szólt arról: az esélyegyenlőségről több jogszabály, így az alaptörvény is rendelkezik.

Tolnai Péter, a megyei közgyűlés alelnöke emlékeztetett: mind a 75 megyei település elkészítette a helyi esélyegyenlőségi programot, ezek a dokumentumok járási szinteken is elkészültek, most következik a megyei szint. Fontosnak nevezte a mélyszegénységben élők, például a romák felzárkóztatását. Ahhoz, hogy a munka hatékony legyen, szükség van minden település együttműködésére, lelkes közösségekre, civil szervezetekre.

Kiss Csilla, a szaktárca felzárkózási referense elmondta: országosan társadalmi felzárkózási stratégia született, amit intézkedési terv követett. Kiemelte az egyeztető fórumok fontosságát. Programok sora indult tanodákkal, Biztos Kezdet Gyermekházakkal, roma szakkollégiumi hálózattal. Több kutatás volt, hogy mit jelent a szegénység, megemlítette a gyermekszegénységet, az alacsony iskolai végzettséget, a lakókörnyezetet. Elmondta: a megye 27 településén több mint félszáz szegregátum található.

Szólt a foglalkoztatottsági ráta, a munkanélküliségi mutatók alakulásáról, s hogy a foglalkoztatottak, az álláskeresők és az inaktívak között milyen arányban vannak azok, akik nyolc osztályt végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában